Dolar 32,3608
Euro 34,7936
Altın 2.400,13
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Rus Balistik Füzesi Binlerce Kilometre Ötedeki Hedefi Vurdu

Rus Balistik Füzesi Binlerce Kilometre Ötedeki Hedefi Vurdu
6 Kasım 2023 20:55
1.192

Rus Savunma Bakanlığı, bir Bulava ICBM’nin Beyaz Deniz’den fırlatıldıktan sonra Kamçatka’ya başarıyla ulaştığını açıkladı…

Rusya Savunma Bakanlığı, nükleer güce sahip bir Rus denizaltısının balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini ve merminin ülkenin kuzeyinden en doğusuna kadar birkaç bin kilometre yol kat ettiğini açıkladı.

Bakanlık Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada ‘İmparator Alexander III’ denizaltısının “Bulava deniz tabanlı kıtalararası balistik füzesini Beyaz Deniz’den Kamçatka Yarımadası’ndaki Kura test alanına başarıyla fırlattığını” söyledi. Açıklamada füzenin su altından ateşlendiği ve savaş başlıklarının hedefe zamanında ulaştığı belirtildi.

Bu testle birlikte geminin deniz denemeleri tamamlanmış oldu ve bu denemelerin sonuçları ‘İmparator Alexander III’ün resmi olarak Rus Donanmasına katılıp katılmayacağını belirleyecek. Proje 955 Borei’nin bir parçası olarak inşa edilen gemi 2015’in sonlarında suya indirildi ve 2022’de denize indirilecek. Filoda şu anda bu sınıftan üç aktif tekne bulunuyor ve üç tanesi de yapım aşamasında.

Bakanlık ayrıca füzenin fırlatılış anını gösteren bir video yayınladı; videoda gece gökyüzünde kükreyen büyük bir alev topunun patladığı görülüyor.

Gemi, 19. yüzyılın sonlarında ülkeyi yöneten Rus imparatorunun adını taşıyor. Muhafazakâr politikalarıyla tanınan Alexander III’e ‘Barışçı’ lakabı takılmıştı çünkü Rusya onun hükümdarlığı sırasında hiçbir büyük savaşa girmemişti.

Alexander III aynı zamanda “Rusya’nın sadece iki müttefiki vardır: Ordusu ve Donanması” sözüyle de anılır.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre denizaltı hem gelişmiş torpidolar hem de 16 Bulava balistik füzesi taşıyabiliyor. 2018’de hizmete giren son silah, nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor ve ülkenin nükleer üçlüsünün gelecekteki temel taşı olarak tanımlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.