Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 17°C

Rus Gübreleri AB Limanından Çıkıyor

Rus Gübreleri AB Limanından Çıkıyor
12 Kasım 2022 20:20
174

20.000 tonluk kargo önümüzdeki hafta Afrika’ya sevk edilecek

BM Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna ile ilgili yaptırımlar nedeniyle bir AB limanında bloke edilen Rus gübrelerinin önümüzdeki hafta sevk edileceğini duyurdu.

Dünyanın en büyük ülkesi, malzemelerin önemli bir üreticisidir ve tedarik konusundaki belirsizlik, özellikle daha fakir ülkelerde gıda güvensizliği konusundaki korkuları artırmıştır.

20.000 tonluk kargo, Hollanda limanı Rotterdam’da tutuldu ve BM Dünya Gıda Programı kapsamında Malavi’ye gönderildi.

Üst düzey BM yetkilileri ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin liderliğindeki bir Rus heyeti arasında Cuma günü yapılan toplantının ardından bir BM açıklaması bunu doğruladı “.. yakın zamanda verilen Genel Ruhsatlar ve gelişmekte olan ülkelerin varış noktalarına gübre sevkiyatları ve özel sektörle devam eden ilişkisi hakkında bilgi verildi. Bağışlanan gübrelerin ilk sevkiyatının önümüzdeki hafta Malavi’ye hareket etmesi bekleniyor. ”

Toplantı, Rusya’nın tarımsal ihracatı için sorun teşkil eden Batı yaptırımlarını kaldırmaya yönelik BM çabalarından devam eden memnuniyetsizliğine odaklandı. Örgüt, birkaç Karadeniz limanından gıda ve gübre ihracatının önündeki engeli kaldıran BM aracılığı ile yapılan tahıl anlaşmasının bir parçası olarak Temmuz ayında Rusya’ya yardım sözü vermişti. Rusya, BM’nin Rus ihracatına ilişkin sözlerini yerine getirmemesi halinde 19 Kasım’da sona erecek olan anlaşmaya katılımını uzatmamayı seçebileceğini söyledi.

Cuma günü, Hollanda hükümeti Rus gübre kargosunun BM’nin talebi üzerine limanı terk etmesine izin verildiğini doğruladı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gübrenin serbest bırakılması kararı, BM’nin kararlaştırılan yere, Malavi’ye teslim edilmesini sağlayacağı ve Rus şirketi ile yaptırım uygulanan kişinin işlemden hiçbir şey kazanmayacağı anlayışı üzerine alındı” dedi.

Gönderinin sahibi olan Rus şirketinin adını açıklamadı. Rus gübre üreticisi Uralchem-Uralkali’nin AB depolarında sıkışmış 240.000 ton gübresini insani amaçlarla ilk sevkiyatı Malavi’ye yapılacak şekilde bağışlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Bundan önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımları nedeniyle toplam 300.000 ton Rus gübresinin AB limanlarında sıkışıp kaldığını belirtti. Eylül ayında Rusya’nın bu gübreleri gelişmekte olan ülkelere ücretsiz olarak vermeye hazır olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.