Dolar 32,3978
Euro 34,7823
Altın 2.433,24
BİST 10.051,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

Rusya, Çin ve İran Ortak Tatbikatlarını Tamamladı

Rusya, Çin ve İran Ortak Tatbikatlarını Tamamladı
14 Mart 2024 20:28
1.732

‘Deniz Güvenlik Kuşağı’ tatbikatında denizciler Umman Körfezi’nde korsanlar tarafından ‘kaçırılan’ bir gemiyi kurtardılar…

Rus Donanması Umman Körfezinde Çinli ve İranlı meslektaşlarıyla ortak bir tatbikat gerçekleştirdi. ‘Deniz Güvenlik Kuşağı’ tatbikatında 20’den fazla geminin yanı sıra helikopterler de yer aldı ve deniz ekonomik faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanmasına odaklanıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada “iki gün boyunca İran ve Çin donanmalarından meslektaşlarıyla tatbikat yapan Rus denizcilerin ortak manevralar ve iletişim tatbikatları gerçekleştirdiklerini, yüksek kalibreli makineli tüfeklerle ve küçük kalibreli toplarla gece ve gündüz su üstü ve hava hedeflerine atışlar yaptıklarını” belirtti.

Tatbikatlar arasında korsanlar tarafından ‘kaçırılan’ bir gemiyi kurtarmak için helikopterlerin gemiye özel birlikler indirdiği bir tatbikat da yer aldı.

Yıllık etkinlikte Rusya’yı iki Pasifik Filosu gemisi temsil etti: Slava sınıfı güdümlü füze kruvazörü Varyag ve Udaloy sınıfı fırkateyn Marshal Shaposhnikov.

Çin Savunma Bakanlığı’na göre Halk Kurtuluş Ordusu donanması tatbikata katılmak üzere güdümlü füze destroyeri Urumqi, güdümlü füze fırkateyni Linyi ve ikmal gemisi Dongpinghu’yu görevlendirdi.

İran Donanması da tatbikata birkaç helikopter ve çeşitli büyüklüklerde bir düzine gemiyle katkıda bulundu.

Tatbikata katılan donanmalar şu anda İran’ın liman kenti Çabahar’da toplanmış durumda ve tatbikat resmen sona ermeden önce manevraları gözden geçiriyorlar.

‘Deniz Güvenlik Kuşağı’ tatbikatının altı yıllık tarihinde ilk kez Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Umman, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkeden gözlemciler de tatbikata katıldı.

Tatbikat aslında bir İran girişimiydi ve Çin’in katılmadığı 2021 yılı dışında her zaman üçlü bir etkinlik oldu.

Bu yıl tatbikatlar, dünya petrolünün büyük kısmının geçtiği bir darboğaz olan Basra Körfezi’nin girişine yakın bir yerde gerçekleşti.

Arap yarımadasının karşı kıyısında ise ABD ve müttefikleri sivil gemileri Yemen’deki Husi militanlarının saldırılarından korumayı amaçlayan kendi deniz operasyonlarını yürütüyor.

Savaşın parçaladığı ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden grup, aylardır İsrail’le bağlantılı olduğuna inandığı gemileri hedef alıyor. Militanlar bunu İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü askeri harekât sırasında Filistin davasına bir katkı olarak görüyor.

Washington, Londra ve diğer bazı ülkelerin donanmalarını bölgeye konuşlandırmasından kısa bir süre sonra Husiler ABD ve İngiltere’ye bağlı gemilere saldırmaya başladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.