Dolar 32,3865
Euro 35,0590
Altın 2.326,65
BİST 9.096,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Rusya, Orta Asya’da “Gaz Birliği” İçin Bastırıyor

Rusya, Orta Asya’da “Gaz Birliği” İçin Bastırıyor
1 Aralık 2022 00:53
137

Yetkililer, tedarikleri koordine etmek için bir ittifaka ihtiyaç olduğunu ve ülkelerin enerji ihracatına fayda sağlayabileceğini söylüyor

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kazakistan ve Özbekistan ile üç ülkenin arzlarını koordine etmesine ve gaz akışını daha verimli hale getirmesine izin veren bir ” gaz birliği ” oluşturulmasını tartıştığını söyledi.

Plan ilk olarak bu hafta başlarında, girişimin Rus mevkidaşı Vladimir Putin’den geldiğini söyleyen Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev tarafından açıklandı.

Peskov, planın üç ülke arasında daha fazla koordinasyonun yanı sıra iç pazarları için gaz tüketimi ve ulaşım altyapısının geliştirilmesini öngördüğünü söyleyerek bunu doğruladı.

“ Başkan Putin’in aklında ilk etapta bir koordinasyon mekanizması kurmak var. Belki – bu hala tartışılacak – üç ülke arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak için bir tür tüzel kişilikle , ”dedi Peskov.

Yetkili, hem Kazakistan hem de Özbekistan’ın hızla gelişen ekonomilere sahip olduğuna ve artan iç gaz talebine dikkat çekti. Ayrıca, her üç ülke de gazlarını dış pazarlarda satıyor ve ” bazı senkronizasyonlardan ” fayda sağlayabileceklerini açıkladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak da proje hakkında yorumda bulunarak, önerilen birlik dışında gaz ihracatı da dahil olmak üzere büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

“ Rusya, Kazakistan ve Özbekistan, Sovyet döneminden bu yana fiilen tek bir gaz taşıma sistemine sahipler. Gazın tedariki, işlenmesi ve diğer destinasyonlara ihracatı konusunda büyük bir karşılıklı işbirliği potansiyeline sahibiz ” diyen Novak, Çin’in bu destinasyonlardan biri olabileceğini de sözlerine ekledi.

Üç ülke, Türkmenistan’dan Özbekistan ve Kazakistan üzerinden Rusya’ya uzanan Gazprom kontrollü bir doğal gaz yolları ağı olan Orta Asya – Merkez doğal gaz boru hattı sistemi ile birbirine bağlanıyor. Ayrı bir boru hattı olan Orta Asya – Çin, Türkmenistan’dan Çin’e giderken hem Özbekistan hem de Kazakistan’dan geçiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.