Dolar 32,3732
Euro 34,9930
Altın 2.325,61
BİST 9.089,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

Rusya, Rekor Gübre İhracatına Hazırlanıyor

Rusya, Rekor Gübre İhracatına Hazırlanıyor
26 Mayıs 2023 20:49
675

Veriler, yaptırımlar nedeniyle üretim hacimlerinin yavaşladığını gösteriyor…

Rusya Gübre Üreticileri Derneği (RAPU) başkanı bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, Rusya’nın uluslararası pazarlara gübre satışlarını kademeli olarak eski haline getirdiğini ve ihracatın rekor seviyelere ulaştığı 2021 seviyelerine dönebileceğini söyledi.

Andrey Guryev, tüm yıl için rekoru yakalamanın zaten imkansız olduğunu ancak 2023’ün 2.-4. çeyreğinde gübre ihracatının 2021’in aynı dönemlerinde görülen ihracat seviyelerine kolayca ulaşabileceğini kabul etti.

Guryev, Rusya-Çin iş forumunun oturum aralarında gazetecilere verdiği demeçte, “Rus gübre ihracatı, esas olarak potasyum arzı nedeniyle yıllık bazda hala hafif bir düşüş olmasına rağmen, bir dizi ürün için genel olarak toparlanıyor.”

Yetkili, pazardaki toparlanmanın büyük ölçüde mineral gübrelerin küresel fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını ve hacim açısından Rusya ihracatının kesinlikle toparlanarak 38 milyon tona ulaşacağını kaydetti.

Rusya Gümrük Servisi, 2022 yılında gübre ihracatının hacmine ilişkin istatistik yayınlamadı, ancak parasal olarak yüzde 50 artarak 19,3 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bu arada RAPU, fiziki olarak yabancı satışların geçen yıl bir önceki yıla göre %15 düştüğünü bildirdi.

Rus devlet istatistik kurumu Rosstat’ın iş gazetesi Vedomosti tarafından aktarıldığına göre, Rus gübre üreticileri 2022’de %11 düşüşle 23,5 milyon tona, potasyum klorür üretimi ise %32 düşüşle 7,3 milyon tona düştü.

RAPU’ya göre potasyum klorür üretimi %35 azaldı. Düşüş, yaptırımlar nedeniyle ihracatın azalmasına ve yurt içinde ürüne olan talebin düşük olmasına bağlandı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.