Dolar 32,4475
Euro 34,7401
Altın 2.437,40
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Rusya ve Çin’in SWIFT’i Pas Geçme Planları Var

Rusya ve Çin’in SWIFT’i Pas Geçme Planları Var
1 Aralık 2022 00:59
126

Aleksandr Novak’a göre ticaret ortakları, ulusal para birimleri cinsinden işlemleri artırıyor…

Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova ve Pekin’in Batı finansal mesajlaşma sistemini kullanmadan sınır ötesi işlemlere izin verebilecek bir yerleşim sistemi geliştirdiğini söyledi.

İki ülkenin ABD doları ve avrodan yerel para birimlerini kullanarak anlaşmalara doğru hareket etme çabalarını hızlandırdığı bildiriliyor.

“Gaz sözleşmelerinde zaten parite bazında ulusal para birimleri cinsinden – ruble ve yuan cinsinden – ödemelere geçiyoruz. Petrol ve petrol ürünleri ile kömürün tedariki de ulusal para biriminde ödemeye çevriliyor” dedi.

Novak’a göre bu, finansal risklerden kaçınmaya yardımcı olabilir ve ruble ile yuan’ın dünya rezerv para birimlerine dönüşümünü kolaylaştırabilir. Novak , “Bu bağlamda, Rusya Merkez Bankası ve Çin Halk Bankası, Çin’deki Rus şirketleri için hesap açma ve bunun tersi, SWIFT kullanmadan bir ödeme sistemi oluşturma olasılığı üzerinde çalışıyor.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin daha önce küresel ekonominin daha açık ve tarafsız olması gerektiğini vurgulayarak uluslararası yerleşimler için yeni bağımsız finansal platformlar çağrısında bulunmuştu.

Moskova, bu yılın başlarında ülkedeki bankaların birçoğunun Batı finans ağından bağlantısı kesildiğinden, SWIFT’e güvenilir bir alternatif olarak kendi yerel ödeme sistemini tanıtıyor.

Rusya’nın SPFS bankalararası mesajlaşma sistemi 2014 yılında oluşturuldu ve SWIFT ile benzer işlevlere sahip. Finansal mesajların yurt içinde ve yurt dışında bankalar arasında güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.

Nisan ayında, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, çoğu Rus borç verenin ve 12 ülkeden 52 yabancı kuruluşun SPFS’ye erişim sağladığını söyledi. Düzenleyici, ödeme sistemi üyelerinin kimliklerini ABD ve Batılı müttefiklerinin ikincil yaptırımlarına düşmekten korumak için gizli tutacağını da sözlerine ekledi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.