Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Rusya’nın Kömür İhracatı Çin’e Kaydı

Rusya’nın Kömür İhracatı Çin’e Kaydı
1 Aralık 2022 00:42
135

Rosneft başkanına göre, sevkiyatlar bu yılın ilk on ayında 50 milyon tonu aştı

Petrol devi Rosneft başkanı Igor Sechin Salı günü Rusya-Çin Enerji İş Forumu’nda yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu yıl Çin’in en önemli ikinci kömür tedarikçisi haline geldiğini söyledi.

“ 2022’nin on ayında Çin’e yüksek kaliteli Rus kömürü teslimatı 53 milyon tonu buldu. Bu, 134 milyon ton tedarik eden Endonezya’nın ardından ikinci sırada yer alan Çin’e yapılan toplam ithalatın yaklaşık %23’ünü oluşturuyor ” dedi.

CEO’ya göre Rusya, Asya’ya olan kömür arzını daha da artırmak için ülkenin tren hizmetleri tedarikçisi Rus Demiryolları’nın (OAO) Doğu Bölgesi’nin geliştirilmesine yatırım yapıyor. Projenin taşıma kapasitesini yılda 195 milyon tona çıkarması bekleniyor.

Rusya, AB’nin Ukrayna ile ilgili bir yaptırım olarak bu yılın başlarında ülkeden kömür alımını askıya almasının ardından Asyalı alıcılara kömür de dahil olmak üzere enerji emtiaları ihracatını önemli ölçüde artırdı. Özellikle Çin’in Rus fosil yakıtı alımları Eylül ayında beş yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 8,54 milyon tona yükseldi. Çin Genel Gümrük İdaresi’nden alınan verilere göre, yıllık bazda %57’lik bir artış oldu.

Pekin ayrıca Rus petrolü stokluyor. Sechin, Ocak-Ekim döneminde Çin’e Rusya’nın toplam ham petrol ihracatının %9,5 artarak yaklaşık 72 milyon tona yükseldiğini ve Çin’in en büyük tedarikçisi olan Suudi Arabistan’ın Asya ülkesine yaptığı ihracatın biraz altında olduğunu söyledi.

Rusya’nın en büyük petrol şirketinin başkanı, hem Moskova hem de Pekin’in özellikle enerji alanında ticari ilişkileri daha da geliştirmeyi dört gözle beklediklerini vurguladı. Sechin ayrıca, Rusya ile Çin arasındaki toplam ticaret cirosunun bu yıl yüzde 33 artarak ilk on ayda 153,9 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

“ Bu oranlar korunursa, bu yılın sonuna kadar ticaret cirosu 180 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşabilir. 200 milyar dolarlık ticaret cirosuna ulaşma hedefine, belirlenen hedef tarih olan 2024’ten önce ulaşılmasını bekleyebiliriz ” dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.