Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 17°C

Savaş Lübnan’a Sıçrıyor mu?

Savaş Lübnan’a Sıçrıyor mu?
10 Ekim 2023 19:29
1.533

Hamas’ın Cumartesi sabahı İsrail’e yönelik başlattığı saldırı ülkenin güneyine felaketi yaşattı. Yüzlerce insan hayatını kaybederken binlercesi de yaralandı. İsrail ordusu Hamas ile mücadele etmek için seferberlik haline geçerken Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah Hamas’a destek olmak için ülkenin kuzeyini bombaladı. Söz konusu bombardımanda İsrail’e ait bir radar sistemi havaya uçtu.

İsrail’in gizli servisi Mossad’ın eski yöneticisi Danny Yatom, İsrail’in güvenlik taktiklerinin Cumartesi günü gerçekleşen Hamas baskınıyla tamamen çöktüğünü söyledi. Hamas’ın birçok koldan gerçekleşen büyük saldırısında İsrail adına her şeyin ters gittiğini ve kimsenin olup bitenlere dair bir ipucuna sahip olmadığını kaydeden Yatom, Yom Kippur Savaşı’ndan 50 yıl sonra ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi:

Bu saldırıdan saatler sonra Hizbullah, İsrail’in kuzeyine yaklaştı. Sınırın diğer tarafından uyarı ateşi gelince ise geri çekildi. Hizbullah’ın bu faaliyetleri üzerine Lübnanlı bir milletvekili, İsrail-Filistin arasında yaşananların boyutunun Hizbullah’ı aşacağını belirtti ve Arap ülkelerini birlik olmaya çağırdı. İsrail’in Haaretz gazetesi muhabiri ise Hizbullah’ın kuzeyden olası bir saldırısı hakkında ‘Bu durum İsrail’in daha önce hiçbir zaman karşı karşıya kalmadığı bir oyun’ olur dedi.

Uluslararası haber ajansı AFP, bu sabah İsrail-Lübnan sınırındaki bilinmeyen bir noktadan İsrail Merkava tankları, zırhlı araçları ve top sistemlerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti. Lübnan Dışişleri Bakanı Raşid Buhabib, Beyrut yönetiminin Hizbullah’tan savaşa müdahale etmeyeceğine dair güvence aldığını söyledi. Dışişleri Bakanı’nın verdiği bilgiye göre, Hizbullah’ın verdiği güvence İsrail Lübnan’a karşı taciz ya da zorbalıkta bulunmamasını şart koşuyor.

Gazze Şeridi’ndeki sağlık bakanlığı yetkilileri, İsrail’in hava saldırılarında can kaybının 500’e yaklaştığını duyurdu. Ölü sayısı 493’e çıkarken, yaralı sayısı ise son bilgilere göre 2 bin 751.

İsrail yerel medyasında çıkan haberlerde Lübnan’dan İsrail’e giren casusların öldürüldüğü bildirildi. İsrail ordu sözcüsü ise savaş helikopterlerinin Lübnan topraklarına operasyon düzenlediğini bildirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.