Dolar 32,5748
Euro 35,0148
Altın 2.432,32
BİST 9.773,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Scholz, Avrupa’daki Ekonomik Gerilemenin Ardındaki Nedeni Açıkladı

Scholz, Avrupa’daki Ekonomik Gerilemenin Ardındaki Nedeni Açıkladı
22 Kasım 2022 23:29
149

Almanya Şansölyesi, kıtanın mevcut sıkıntılarının Asya’daki büyümeye bağlı olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ne Covid-19 salgınının ne de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının Avrupa’daki mevcut ekonomik gerilemenin ortaya çıkmasında çok önemli bir rol oynamadığını savundu. Bunun yerine bunu Asya’daki büyümeye bağladı ve öngörülebilir gelecekte eski güzel günlere dönüşün olmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Salı günü Berlin’de Suddeutsche Zeitung tarafından düzenlenen bir ekonomi zirvesinde konuşan Scholz, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki ülkelerin yıllarca istikrarlı büyüme, düşük enflasyon ve yüksek istihdam oranlarının bir kombinasyonundan yararlandığını söyledi. Ancak şansölyeye göre bu, daha fazla sürmesi beklenemeyecek bir “ekonomik istisna” idi.

Politikacı, “Rusya’nın [Ukrayna’ya karşı] savaşı ve [Covid-19] salgınının ekonomik sonuçları bu dönemin sonunu hızlandırmış olabilir” dedi. Bununla birlikte, “onların tetikleyici olmadığını” eklemek için acele etti.

Scholz, onlarca yıldır Vietnam ve Endonezya gibi ülkelerin esas olarak Avrupa, Amerika ve giderek artan bir şekilde Çin pazarları için ucuz mal kaynağı olarak görüldüğünü açıklamaya devam etti. Ancak bu arada aynı Asya ülkeleri orta sınıfa mensup insanların sayısında patlayıcı bir artış yaşadı. Bu kişilerin satın alma güçleri buna bağlı olarak yükseldi. Alman şansölyesi, başka yerlerde artan enflasyona yol açan şeyin bu olduğunu öne sürdü.

Aynı zamanda, bunun küreselleşmenin sağladığı önemli bir başarı öyküsü olduğunu kaydetti. Ayrıca, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerini gelişmekte olan ekonomilerle “elbette [ticaret] adil kurallara göre” daha fazla ticareti benimsemeye çağırarak küreselleşmeden uzaklaşmaya karşı uyarıda bulundu.

Scholz , “Gittikçe çok kutuplu bir kelime şu anda kendini temelde yeniden düzenliyor” dedi ve bu gelişme en iyi Güneydoğu Asya’da görülüyor.

Alman işletmelerine korkacak hiçbir şeyleri olmadığı konusunda güvence vermek için acele etti, çünkü malları bu yeni dünyada yüksek talep görmeye devam edecek ve onlar sadece daha fazlasını kazanacak.

Ülkesindeki mevcut enerji krizinden bahseden Scholz, Rusya’yı gaz ihracatını silah haline getirmekle suçlayarak, Almanya’nın tek bir tedarikçiye çok fazla güvenmekle hata yaptığını da sözlerine ekledi. Berlin’in bunu asla tekrarlamayacağına söz verdi, bu da Çin’e bağımlılığın da azaltılması gerektiği anlamına geliyor. Almanya’nın malları için yeni tedarikçiler ve pazarlar araması gerektiğini söyledi.

Şansölye, Avrupa’nın ekonomik güç merkezinin önümüzdeki kışı atlatmasını sağlama sözü verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.