Dolar 32,3680
Euro 34,9630
Altın 2.325,55
BİST 9.127,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Selimiye Camii’ndeki Restorasyon Devam Ediyor

Selimiye Camii’ndeki Restorasyon Devam Ediyor
25 Eylül 2022 01:41
138

Türk-İslam mimarisinin başyapıtlarından sayılan Selimiye Camii’ndeki Cumhuriyet döneminin en kapsamlı restorasyonu sürüyor.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, “mücevher” olarak nitelediği Selimiye Camii’ndeki restorasyonun yaklaşık 10 aydır devam ettiğini anımsattı.
Çalışmaların hızlı ilerlediğini ifade eden Kırbıyık, “Selimiye’de Cumhuriyet döneminin en kapsamlı restorasyon işi sürüyor, inşallah cami içerisindeki işlerimizi gelecek yıl mayıs ayına kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Caminin dışındaki çalışmalar ise devam edecek.” dedi.

2 4 Life Haber Ajansı

Vali Kırbıyık, bugüne kadar çalışmalarda kurşun örtü bakım ve tadilatları, kalem işleri, raspa işlemleri, kündekari kapıların bakım işlerinin yapıldığını anlattı.
Çinilerin temizliğinin sürdüğüne işaret eden Kırbıyık, “Yine konservasyon çalışmaları devam edecek. Eksik olan çinilerin de tamamlanması bu restorasyon çalışmalarının önemli başlıklarından birisi.” diye konuştu.

3 1 Life Haber Ajansı

Minarelerdeki çalışmalar
Kırbıyık, restorasyon çalışmalarındaki en önemli çalışmalarından birinin de minarelerde yapıldığını söyledi.
Dıştan sarılan yaklaşık 85 metre uzunluğundaki minarelerde çalışma yapıldığını aktaran Kırbıyık, “Zaman içinde belli yıpranma ya da statik yapılarıyla ilgili risklerin ortaya çıkıp çıkmaması çok önemliydi. Buna ilişkin bilimsel tespitler yapıldı. Bilim kurulu da konuyu değerlendirildi. Herhangi bir söküm ihtiyacı olmaksızın yapılacak güçlendirme ve onarım çalışmalarıyla tekrar minarelerin hizmet verebileceği yönünde bir karar verildi. Bu da çalışmaların hızlanması için son derece önemliydi.” dedi.
Kırbıyık, bilim kurulu kontrolünde çalışmaların hızla sürdürüldüğünün altını çizdi.

4 Life Haber Ajansı

Çalışmalar sırasında Selimiye ziyarete açık
Selimiye’nin restorasyonu sırasında ziyaretlere açık olduğunu anımsatan Kırbıyık, bunun önemli bir sorumluluk olduğunun da altını çizdi.
Selimiye’yi görmeye yurt içi ve dışından binlerce kişinin geldiğini vurgulayan Kırbıyık, şöyle devam etti:
“Seçilen yöntemin doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok uzak yerlerden Selimiye’yi görmek için gelen misafirlerimiz oluyor. Onlar şu anda hem ibadet hem ziyaret boyutuyla Selimiye’yi ziyaret ediyorlar. Yaklaşık dörtte birlik alan ibadete açık. Tabi şu anda Selimiye’yi Selimiye yapan özelliklerden biri olan kubbeyi görme fırsatları olmuyor. İnşallah gelecek yılın içerisinde tamamlanıp içerideki şantiye ve iskeleyi söktükten sonra kubbenin de sergilenebilir hale getirilmesiyle, tüm misafirlerimize kubbeyi de sergileme fırsatı bulmuş olacağız.”

5 Life Haber Ajansı

Restorasyon kapsamında neler yapılacak?
Çimentolu uygulamalar yapıdan uzaklaştırılacak, caminin cam ve ahşap pencere doğramaları tamamen yenilenecek. Uygulamada bütün caminin yer döşemeleri sökülerek, özgün olanlar kontrol edilecek ve döşeme taşlarında herhangi bir hasar varsa ilgili raporlar doğrultusunda hasarlar giderilecek. Mahfil katı zemininde kullanıldığı tespit edilen çimentolu şap mekanik yöntemlerle sökülerek yapıdan uzaklaştırılacak ve orijinal zemin (küfeki) açığa çıkarılacak.

Cami içinde yer alan 264 alçı içlikten 1983 onarımlarında düz cam veya pleksiglas yapılanlar, yeniden paslanmaz çelik strüktürlü ve şişe dibi camlı olarak yenilenecek. Tüm beyaz çimentolu dışlıkları ise suya dayanıklı alçı (anhidrit veya şeker alçı) ile paslanmaz teçhizatlı ve şişe dipli olarak değiştirilecek.

6 Life Haber Ajansı

Cami ana mekanın tüm pencerelerindeki özgün ahşap kepenkler ile ahşap kapılar özellikle alt eteklerinden kontrol edilerek çürüme, malzeme kaybı ve eksik parça onarımları yapılacak. Caminin atmosferik etkilerle çürümüş olan tüm ahşap pencere doğramaları restorasyonda yeniden yapılacak.

7 Life Haber Ajansı

Caminin kalem işlerindeki bozulmaları da restorasyon çalışmalarında giderilecek.
Geçmiş onarımlarda dönemin restorasyon anlayışı olarak kabul gören ancak bugün sakıncaları nedeniyle tümüyle tarihi yapıya zarar verici olarak kabul edilen kubbelerdeki sıvalar, derz tamirleri, döşemelerdeki çimentolu şap, beton dışlıklar gibi portland çimentolu uygulamalar, restorasyon çalışmaları sırasında yapıdan uzaklaştırılacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.