Dolar 32,5804
Euro 35,0490
Altın 2.458,51
BİST 9.805,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 17°C

Senegal Cumhurbaşkanı Sall Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Senegal Cumhurbaşkanı Sall Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde
21 Aralık 2022 20:11
112

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Sall, daha sonra baş başa görüşme gerçekleştirmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesine geçti.

“Senegal’le her alandaki iş birliğimizi geliştirme noktasında ortak iradeye sahibiz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Senegal’le her alandaki iş birliğimizi geliştirme noktasında ortak iradeye sahibiz. Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde ekonomi, ticaret, yatırımlar, savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ele aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Senegal Cumhurbaşkanı Sall ve heyetini Ankara’da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir kez de sizlerin huzurunda kendilerine ‘hoş geldiniz’ diyorum. Malum, Şubat ayında Dakar’a çok verimli bir ziyaretimiz olmuştu. Orada gerçekten çok çok güzel bir projeyle büyükelçilik binamızın açılışını yapmıştık. Ve açılışta ikili görüşmelerimiz olmuştu ve bu arada muhteşem bir stadyumun da açılışını da gerçekleştirmiştik. Bu vesileyle de, Türk müteşebbisler tarafından inşa edilen Dakar Olimpik Stadyumu’nun açılışını kendisiyle beraber gerçekleştirmiştik” dedi.

“İLİŞKİLERİMİZİ AYRINTILI ŞEKİLDE ELE ALDIK”

Aynı ziyarette resmî açılışını yaptıkları Dakar Büyükelçiliğinin yeni Kançılarya Binası’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin ne denli güçlü olduğunu ortaya koyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Sall’in bugün Senegal’in Ankara Büyükelçiliği yeni Kançılaryasını resmen açtığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Senegal’le her alandaki iş birliğimizi geliştirme noktasında ortak iradeye sahibiz. Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde ekonomi, ticaret, yatırımlar, savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarındaki ilişkilerimizi ayrıntılı şekilde ele aldık. İkili ilişkilerimizin yanı sıra geçtiğimiz Şubat ayından bu yana Afrika Birliği Dönem Başkanlığı’nı üstlenen mevkidaşımla Ukrayna Krizi, tahıl koridoru konusu, bunları değerlendirme fırsatımız oldu. “

FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle müşterek mücadelenin de gündemlerinde yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu vesileyle kıymetli dostuma bu alanda Türkiye’ye sağladıkları destekten dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Senegal ile ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişme eğilimini sürdürdüğünü belirterek, 2021 yılında ikili ticaret hacminin önceki yıla göre yüzde 42 artışla 380 milyon dolardan 540 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti.

“HEDEFİMİZ, EN KISA SÜREDE 1 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ SEVİYESİNİ YAKALAMAK”

Kısa sürede bu rakamı 1 milyar dolara çıkarma hedefi belirlediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her fırsatta vurguladığım üzere, Türkiye olarak Afrika’yla ekonomik ilişkilerimizi her zaman adil, dengeli bir şekilde geliştirmenin gayreti içerisinde olacağız. Ticari ilişkilerimizi de ‘kazan-kazan’ ilkesi temelinde yürüteceğiz. Afrika’da 2002 yılında sadece 12 Büyükelçiliğimiz varken bugün 44 Büyükelçiliğimiz Afrika’da hamdolsun hizmet veriyor. Ankara’daki Afrika Büyükelçiliklerinin sayısı da şu an itibariyle 38’e yükselmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Türk müteahhitlik firmalarının tüm dünyada olduğu gibi Senegal’de de başarılı hizmetlere imza attığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şirketlerimiz yalnızca inşaat ve müteahhitlik değil üretim alanlarında da Senegal ekonomisine katkıda bulunuyor. Enerji, çelik üretimi, sağlık, gıda sanayii, hazır beton üretimi ve altın işleme alanlarında faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede üstlenilen proje ve yatırımların tutarı 1,5 milyar dolara ulaşmış vaziyette.”

“SENEGAL’LE KALKINMA ALANINDA DA YAKIN İŞ BİRLİĞİ SERGİLİYORUZ”

Senegal’le kalkınma alanında da yakın iş birliği sergilediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TİKA’mız 2007 yılından bu yana Senegal’de birçok proje hayata geçirmiş; Senegalli kardeşlerimizin hayatlarına dokunmuştur. Eğitim alanında Senegalli öğrencilere hem lisans, hem lisansüstü eğitim seviyesinde burs vermeye devam ediyoruz. İnşallah bundan sonra da Senegal halkının yanında olmayı sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetine huzurlarınızda ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyorum ve biraz sonra kendileriyle görüştüreceğim, inşallah yeni büyükelçimizin de Senegal’de hayırlı hizmetlere vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.