Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Sigaradan Akaryakıta, İletişimden Ulaştırmaya Kadar Zamlar Başladı

Sigaradan Akaryakıta, İletişimden Ulaştırmaya Kadar Zamlar Başladı
5 Haziran 2023 21:14
1.180

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve dolar kurunun 21 TL’nin üzerine çıkarak tarihinin en üst seviyesini görmesi akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyacak.

MOTORİNE KALLAVİ ZAM
Geçen hafta benzine gelen 66 kuruşluk zammın ardından sırada motorin var. Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre; motorine gelmesi beklenen 1 lira 42 kuruşlukzammın 7 Haziran Çarşamba saat 00.01’den itibaren pompaya yansıması bekleniyor. Gelecek zammın ardından motorinin litre fiyatı İstanbul’un Avrupa yakasında 19,36 TL’den 20,78 TL’ye çıkacak. Motorin İstanbul’un Anadolu yakasında 20,72 TL’den, Ankara’da 21,16 TL’den ve21,27 TL’den satılacak.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı görevini devralan Mehmet Şimşek’in sigaradan akaryakıta, iletişimden ulaştırmaya kadar zamlar yapmaya başlayacağını aktardı.

Nureddin Nebati’den görevi devralan yeni bakan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır” mesajını vermiş, bazı ekonomistler tarafından vatandaşı zamların beklediği yönünde değerlendirmeler yapılmıştı.

Karabat, Şimşek’in yeni ekonomi politikasıyla faturanın yine halka kesileceğini ifade etti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karabat, şu ifadeleri kullandı:

“ŞİMŞEK İLE SERVET TRANSFERİ TAM GAZ DEVAM

1- Ekonomide irrasyonel (akıl dışı) politikalar uygulandığını Mehmet Şimşek itiraf etti.

Peki, halkı fakirleştiren bu politikaların hesabı sorulacak mı? Hayır.

Şimşek, “rasyonel” diyor ama faturayı yine halka kesecek.

2- Bütçe açığı yılın ilk 4 ayında 382,5 milyar TL oldu. “Şeffaflık” diyen Şimşek, ilk iş olarak mayıs enflasyonunu %0,04 açıkladı. Böylece çalışan ve emeklilerin zamlarından çalmış oldu. Yani ilk bütçe tasarrufuna imza attı.

3- Mayıs ayında ENAG enflasyonu %5,68 buldu. İTO Geçinme Endeksi de %1,66 oldu. Ama TÜİK %0,04 diyor! Belli ki enflasyonu ŞİMŞEK çarpmış!

4- 2018’den bugüne başta orta sınıf olmak üzere çalışan kesim fakirleşti. Servet transferi hızlandı. 2022’de en yüksek gelire sahip %20’lik nüfus, toplam milli gelirin yüzde 48’ini aldı. Bu tabloda gelir adaletsizliğini net bir şekilde görebilirsiniz.

5- Şimşek, sigaradan akaryakıta, iletişimden ulaştırmaya kadar zamlar yapmaya başlıyor. Çünkü, ülkede bozulan gelir dağılımını düzeltmek yerine, yine dolaylı vergilerle halkın sırtına binecek. Kamuda israf engellenmeyecek, tasarruf yapılmayacak ama vatandaş sürekli vergi ödeyecek.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.