Dolar 32,3590
Euro 34,6751
Altın 2.393,98
BİST 10.165,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Singapur, 20 Yıl Sonra İlk Kadın İnfazını Gerçekleştirdi

Singapur, 20 Yıl Sonra İlk Kadın İnfazını Gerçekleştirdi
28 Temmuz 2023 23:39
1.114

Politikanın eleştirmenleri, uyuşturucuya bağlı ölüm cezasının narkotiklerin mevcudiyeti üzerinde çok az etkisi olduğunu iddia ediyor…

Singapur, 2018 yılında ülkeye yaklaşık 30 gram eroin kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulunan bir kadın mahkumu Cuma günü idam etti. Bu, yaklaşık yirmi yıldır Asya ülkesinde bir kadının ölüm cezasına çarptırıldığı ilk örnektir. İdam, uluslararası insan hakları gözlemcilerinin küçümsemesine yol açtı.

Ülkenin Merkezi Narkotik Bürosu, 45 yaşındaki Singapur vatandaşı Saridewi Djamani’nin Cuma günü bir hafta içinde ikinci infaz olduğunu söyledi. Saridewi, 36 yaşındaki bir kadının 2004 yılında uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla idam edilmesinden bu yana adli olarak öldürülen ilk kadın mahkum.

Uluslararası Af Örgütü’nün ölüm cezası reformu uzmanı Chiara Sangiorgio, Cuma günü yaptığı açıklamada, infazları “yasadışı” olarak nitelendirdi ve “Singapur’daki ölüm cezası reformunun tamamen eksikliğine sert ve trajik bir ışık tuttuklarını” söyledi. Sangiorgio, Singapurlu yetkililerin “uluslararası insan hakları hukuku ve standartlarını” ihlal etmeye devam ettiğini iddia etti.

Saridewi’nin öldürülmesi, Singapur’un Covid-19 salgını sırasında uygulamanın iki yıl duraklatılmasının ardından Mart 2022’de infazlara yeniden başlamasından bu yana on beşinci oldu. Yeniden başlamasından bu yana, ada şehir devleti ayda ortalama bir infaz gerçekleştirdi.

Duruşma sırasında Saridewi, sorgulanırken uyuşturucudan muzdarip olduğu için polise doğru ifadeler veremediğini başarısız bir şekilde savunmuştu.

Singapur Merkez Narkotik Bürosu Cuma günü yaptığı açıklamada şunları ekledi: “Saridewi’ye yasalar uyarınca tam bir yargı süreci verildi ve süreç boyunca hukuk müşaviri tarafından temsil edildi.” Singapur Devlet Başkanı Halimah Yacob’a yapılan merhamet çağrısının başarısız olduğunu da sözlerine ekledi.

Singapurlu yetkililer, katı uyuşturucu yasalarının toplumun geniş kesimleri tarafından desteklendiği ve ülkeyi uyuşturucuyla ilgili suçlardan nispeten uzak tuttuğu konusunda ısrar ediyor. Uluslararası Af Örgütü’nden Sangiorgio gibi eleştirmenler buna itiraz ediyor: Cuma günkü açıklamasında, ölüm cezasının uyuşturucuların mevcudiyeti üzerinde caydırıcı bir etkisi olduğuna dair “hiçbir kanıt” olmadığını ekledi.

Küresel Uyuşturucu Politikası Komisyonu’ndan Michel Kazatchkine de aynı fikirde. Cuma günü Guardian tarafından taşınan yorumlarda, “Bu temelde uluslararası insan hakları hukukunun ihlalidir, çünkü orantısız bir cezadır” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Singapur son zamanlarda uyuşturucu suçlarıyla ilgili infazlar gerçekleştiren dört ülkeden biri, Çin, İran ve Suudi Arabistan diğerleri arasında.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.