Dolar 32,5204
Euro 34,8681
Altın 2.435,15
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Solucan, Permafrostta 46.000 Yıl Sonra Yeniden Canlandı ve Çoğaldı

Solucan, Permafrostta 46.000 Yıl Sonra Yeniden Canlandı ve Çoğaldı
30 Temmuz 2023 09:03
3.199

Mikroskobik organizma daha önce keşfedilmemiş bir türe ait…

Rusya’daki bilim adamları, Sibirya’da 46.000 yıl boyunca uykuda olan dişi bir yuvarlak kurdu başarıyla canlandırdılar. Solucan, bugüne kadar incelenen herhangi bir örnekten on binlerce yıl daha uzun süre askıya alınmış animasyonda oturdu ve çözüldükten sonra bebek sahibi olmaya başladı.

Solucan daha önce bilinmeyen bir toprak nematodu türü kuzeydoğu Sibirya’daki uzak Chersky yerleşiminin yakınından bir toprak örneğinde bulundu, Rusya Bilimler Akademisi araştırmacısı Anastasia Shatilovich mevcut PLOS Genetics dergisini yazdı. Yüzeyin 40 metre altından alınan toprak, 45.839 ila 47.769 yıl önce geç Pleistosen döneminden beri çözülmemişti.

Shatilovich’in ekibi, nematodu yeniden canlandırmayı başardı ve daha sonra bir eş gerektirmeyen partenogenez adı verilen bir süreçle üremeye başladı.

Bilim adamları, bazı türlerin metabolizmalarını kapatarak esasen süresiz olarak hayatta kalabileceklerini uzun zamandır bilmelerine rağmen, daha önce sadece birkaç düzine yıl boyunca donmuş toprak nematodlarını canlandırabildiler. Diğer türleri canlandırma çabaları, 2021’de eski bdelloid rotiferlerin, mikroskobik çok hücreli hayvanların, Sibirya permafrostunda 24.000 yıl sonra yeniden diriltildiğinde belirlenen önceki rekorla daha başarılı olduğunu kanıtladı.

Nematod artık canlı değil, ancak Shatilovich ve ekibi yavrularından 100 nesil yetiştirdi.

PLOS Genetics’ten bir duyuru, “Permafrost gibi aşırı koşullarla başa çıkmak için kısa süreliğine adapte olarak, nematodlar jeolojik zaman çizelgelerinde uykuda kalma potansiyeli kazanmış olabilir” dedi.

Sibirya’nın donmuş manzarası, bilinmeyen sayıda antik virüse de ev sahipliği yapıyor; bunlardan biri geçen yıl bir araştırmacı ekibi 48.500 yıl sonra yeniden canlanmayı başardı. Rusya, iklim değişikliğinin neden olduğu permafrostun çözülmeye devam etmesinin, bu uyuyan patojenleri dünyaya salınabileceği konusunda uyardı. Yüzyıllar hatta binlerce yıldır derin bir şekilde donmuş olan çözülme toprağı, bazı canlı ‘zombi’ bakteri ve virüs sporları içerebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.