Dolar 32,5223
Euro 34,8741
Altın 2.443,30
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 18°C

SpaceX Roketinin İkinci Fırlatılışı Patlamayla Sonuçlandı

SpaceX Roketinin İkinci Fırlatılışı Patlamayla Sonuçlandı
19 Kasım 2023 23:16
1.615

Elon Musk’ın şirketi, testin Starship’in güvenilirliğini artırmaya yardımcı olacağını, çünkü ‘başarının öğrendiklerimizden geldiğini’ söyledi…

SpaceX’in insansız Starship roketinin ikinci entegre uçuş testi Cumartesi günü, fırlatmadan yaklaşık sekiz dakika sonra meydana gelen bir patlamayla başarısızlıkla sonuçlandı.

İki aşamalı güçlendirici, ABD’nin Teksas eyaletindeki Boca Chica yakınlarındaki Starbase fırlatma alanından patlatıldı ve uzay aracını uzaya gidip gelmesi planlanan 90 dakikalık test görevinde 90 mil (148 km) yüksekliğe taşıdı.

Aracın görünürdeki kaybına rağmen SpaceX’in sahibi Musk Pazar günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden “ilk kez, tüm yaşamı çok gezegenli hale getirebilecek bir roket var. İnsan kaderinde bir yol ayrımı.”

Starship, Hawaii yakınlarındaki Pasifik Okyanusu’na inmeden önce dünyayı dolaşmak üzere 150 mil (241 km) irtifaya çıkmayı hedefliyordu.

Süper ağır ilk aşama güçlendiricinin başarıyla ayrıldığı, ancak ayrıldıktan kısa bir süre sonra Meksika Körfezi üzerinde patladığı bildirildi. SpaceX, yine Musk’a ait olan X’te yaptığı paylaşımda kazayı “hızlı ve plansız bir ayrılma” olarak tanımladı.

Bu arada Starship’in ana gövdesi uzaya doğru yükselmeye devam etti, ancak birkaç dakika sonra bir SpaceX yayıncısı görev kontrolünün uzay aracıyla teması kaybettiğini duyurdu.

SpaceX mühendisi ve canlı yayın sunucusu John Insprucker’ın fırlatma sonrası yaptığı açıklamaya göre, ikinci aşamadan gelen veriler eksik olduğu için roketin ana gövdesi kaybolmuş olabilir. Inspucker, mühendislerin otomatik sonlandırma komutunun tetiklendiğine inandıklarını ancak bunun nedeninin belirsiz olduğunu belirtti.

Test uçuşunun kalkıştan sadece sekiz dakika sonra neden sona erdiğine ilişkin SpaceX soruşturması, sonucu bir “aksilik” olarak nitelendiren ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından denetlenecek.

Starship’in bir önceki fırlatılışı Nisan ayında gerçekleşmiş ve patlamadan önce sadece dört dakika ile bunun yarısı kadar sürmüştü.

SpaceX’ten yapılan açıklamaya göre Cumartesi günkü uçuş “Starship’i hızla geliştirmeye devam etmek için çok değerli veriler sağlayacak”. Açıklamada ayrıca “böyle bir testte başarı öğrendiklerimizden gelir ve bugünkü test Starship’in güvenilirliğini geliştirmemize yardımcı olacaktır” denildi.

2021 yılında SpaceX, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Artemis III görevi (2025’te fırlatılacak) için astronotları Ay’a ve geri taşıyacak bir insan iniş sistemi sağlamak, ajansın sürdürülebilir keşif gereksinimlerini karşılamak için tasarımını geliştirmek ve Artemis IV programında (2028’de fırlatılacak) bir iniş aracı göstermek üzere seçildi.

SpaceX’e göre Starship “Dünya yörüngesine, Ay’a, Mars’a ve ötesine hem mürettebat hem de kargo taşımak üzere tasarlandı.” 1972’den bu yana Ay’a hiç insan gitmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.