Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

Sudan’daki Çatışmalarda Ölü Sayısı Artıyor

Sudan’daki Çatışmalarda Ölü Sayısı Artıyor
17 Nisan 2023 20:22
147

DSÖ, devam eden kan dökülmesinin ortasında hastanelerde kritik malzemelerin tükendiğini söyledi…

Dünya Sağlık Örgütü Pazar akşamı Sudan’daki çatışmalarda en az 83 kişinin öldüğünü ve 1.126’dan fazla kişinin yaralandığını belirterek, yaklaşmakta olan bir sağlık krizi konusunda uyarıda bulundu ve Sudan Silahlı Kuvvetlerini (SAF) ve Hızlı Destek Kuvvetlerini (RSF) en azından harekete geçmeye çağırdı. BM tarafından önerilen kısa bir insani ateşkesin sürdürülememesinin ardından hastanelere sınırsız erişim sağlamak.

“DSÖ tarafından sağlık tesislerine bu son çatışma tırmanışından önce dağıtılan malzemeler artık tükendi ve Hartum’da yaralı sivilleri kabul eden dokuz hastaneden birçoğu kan, transfüzyon ekipmanı, intravenöz sıvılar, tıbbi malzeme ve diğer hayat kurtarıcı kıtlıklar bildiriyor. Ayrıca su ve elektrik kesintileri, yakıt kıtlığı ve uzman tıbbi personel eksikliği raporlarına dikkat çekti.

BM Dünya Gıda Programı , Hartum Uluslararası Havalimanı’ndaki çatışmalar sırasında üç çalışanının ölmesi ve iki kişinin daha yaralanması ve WFP tarafından işletilen bir uçağın “önemli ölçüde hasar görmesi” sonrasında ülkedeki faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını söyledi.

Savaşan taraflar, Pazar öğleden sonra kısa bir insani ara vermeyi kabul etti, ancak “ihlal durumunda yanıt verme” hakkını korudu. O sırada başkentin çeşitli yerlerinde ağır top sesleri ve silah sesleri hâlâ duyuluyordu.

Al Jazeera muhabiri Hiba Morgan’a göre, “Üç saatlik ateşkes süresinin tüm amacı, cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde, Ordu Genel Komutanlığı çevresinde mahsur kalanların kaçabilmesini sağlamaktı.”

Cumartesi günü başkent Hartum’da ve diğer şehirlerde SAF ile hükümet yanlısı milislere dayanan bağımsız bir güvenlik kolu olan RSF arasında çatışmalar çıktı. Her iki taraf da kazanımları üzerinde çelişkili iddialarda bulunurken diğerini düşmanlıklar başlatmakla suçladı. Uluslararası toplum birlik içinde ateşkes ve müzakereler çağrısında bulunurken, sahadaki kesin güç dengesi belirsizliğini koruyor.

Sudan’ın 25 yılı aşkın süredir hükümdarı olan Ömer El Beşir, 2019 yılında bir darbeyle devrilmişti. Ülke o zamandan beri, kısa bir süreliğine feshedilen ve 2021’deki başka bir darbenin ardından yeniden kurulan Geçici Egemenlik Konseyi (TSC) tarafından yönetiliyor. Başkanı – ve ulusun fiili hükümdarı – Genelkurmay Başkanı Abdel Fattah Al-Burhan’dır. Hemedti olarak da bilinen RSF komutanı General Mohamed Hamdan Dagalo, başkan yardımcısıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.