Dolar 32,2457
Euro 34,7272
Altın 2.390,37
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 21°C
Çar 21°C
Per 18°C
Cum 19°C

Suriye’de Yasadışı ABD Üssüne Saldırı

Suriye’de Yasadışı ABD Üssüne Saldırı
24 Ekim 2023 19:22
1.602

Iraklı bir “direniş” grubu, Amerikan karakollarına yönelik drone saldırılarının sorumluluğunu üstlendi…

Yerel medya kuruluşlarının aktardığına göre grup Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye’de ABD askerlerinin yasadışı olarak konuşlandığı üç kadar yerin Irak İslami Direnişi tarafından hedef alındığını söyledi. Pentagon, ABD birliklerinin en az iki İHA’yı engellediğini ve herhangi bir kayıp ya da hasar almadığını iddia etti.

Lübnan merkezli haber kanalı Al-Mayadeen Pazartesi günü sahadaki kaynaklara dayanarak Deyrizor vilayetindeki Al-Omar petrol sahasında “patlamaların duyulduğunu” bildirdi. Ayrıca Haseke vilayetindeki Al-Shaddadi ve Suriye’nin güneyindeki ağır tahkimatlı Amerikan üssü At-Tanf’a da insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenlendiği bildirildi.

Kendilerini ‘Irak İslami Direnişi’ olarak adlandıran bir grup saldırıların sorumluluğunu üstlenerek El-Ömer ve El-Şeddadi yakınlarındaki ABD üslerini hedef aldığını ve “Amerikan işgali” üslerine “doğrudan isabet” sağladığını açıkladı. Ancak açıklamayla birlikte dolaşıma sokulan görüntülerin 2019 yılına ait olduğu ortaya çıktı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Pazartesi sabahı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Suriye’nin güneybatısında ABD ve Koalisyon güçlerinin yakınında bulunan iki adet tek yönlü saldırı insansız hava aracının hedeflerine ulaşamadan imha edildiğini” duyurdu. Saldırıda can kaybı yaşanmadığını ve herhangi bir hasar meydana gelmediğini belirten CENTCOM, “bölgedeki durumu dikkatle izlediklerini ve ABD birliklerini korumak için gerekli ve orantılı önlemleri alacaklarını” kaydetti.

Halihazırda 1,000 kadar ABD askeri Suriye’de konuşlanmış durumda ve Kürtlerin liderliğindeki bir milis gücünün desteğiyle önemli petrol sahalarını ve Fırat nehri geçişlerini işgal ediyor. Şam hükümeti bu askerlerin varlığının uluslararası hukuku ihlal ettiğini defalarca protesto etti.

ABD Başkanı Joe Biden, “Bidenomics” etkinliğini yarıda keserek ve Beyaz Saray Durum Odası’nda “başka bir konuyla” ilgilenmesi gerektiğini söyleyerek insansız hava aracı saldırısı söylentilerini körükledi. Reuters’a göre acil bir durum yoktu, sadece İsrail’deki mevcut durumla ilgili rutin bir brifing vardı.

Beyaz Saray ve Pentagon, Suriye ve Irak’taki ABD üslerine son dönemde düzenlenen bir dizi insansız hava aracı ve roket saldırısının arkasındaki gücün İran olduğuna inandıklarını belirtti. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada Tahran’ın bu saldırıları “aktif olarak kolaylaştırdığını” söyledi ve İran’ı İsrail ile çatışmalarında Hamas ve Hizbullah milislerini de desteklemekle suçladı.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.