Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Suudi Arabistan Petrol Ambargosu Tehdidinde Bulundu

Suudi Arabistan Petrol Ambargosu Tehdidinde Bulundu
15 Mart 2023 22:04

Riyad, Rus ham petrolüyle ilgili olarak Batı politikalarının oluşturduğu emsalden endişeli…

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Batılı ülkeleri krallığın tedarik ettiği ham petrol fiyatına üst sınır koymamaları konusunda uyardı ve tavan uygulama girişimlerinin satışların durdurulması ve üretim kesintileriyle karşılanacağını da sözlerine ekledi.

Diğer büyük petrol üreticilerinin büyük olasılıkla aynı şeyi yapacağını da sözlerine ekledi.

“Dolayısıyla, Suudi petrol ihracatına bir tavan fiyat konulacak olursa, arzımıza tavan fiyat uygulayan hiçbir ülkeye petrol satmayacağız ve petrol üretimimizi azaltacağız ve başkaları da aynısını yaparsa şaşırmam. Bin Salman Salı günü Energy Intelligence ile yaptığı bir röportajda aynı şeyi söyledi.

Bakana göre, tavan fiyat politikaları kaçınılmaz olarak piyasa istikrarsızlığını ve oynaklığını şiddetlendiriyor ve dünya çapında tüm petrol endüstrisini olumsuz etkileyecek.

Petrol fiyatı üst sınırını ABD’nin sözde NOPEC mevzuatını kabul etme önerisiyle karşılaştırdı ve bu tür önlemlerin petrol piyasası üzerindeki potansiyel etkisinin benzer olduğunu vurguladı. NOPEC (Petrol Üretim ve İhracat Kartellerine Hayır Yasası), OPEC ve ulusal petrol şirketlerinin, küresel petrol arzını sınırlamaya yönelik rekabete aykırı girişimler ve bunun sonucunda ham petrol fiyatları üzerindeki etkisi nedeniyle ABD antitröst yasası uyarınca dava açılmasına izin verecektir.

Aralık ayında AB, G7 ülkeleri ve müttefikleri, varil başına 60 dolarlık tavan fiyatla birlikte Rusya’nın deniz yoluyla petrol ihracatına toplu bir yasak getirdi. Rus petrol ürünlerinin neredeyse tüm ithalatını yasaklayan ve ayrıca dizel ve diğer petrol ürünlerine tavan fiyat getiren başka bir ambargo 5 Şubat’ta başladı.

Moskova, enerji ihracatının fiyatını sınırlama girişimlerine karşı çıktı. Rus makamları, tavan fiyat planı kapsamında herhangi bir petrol anlaşmasını yasakladı. Şubat ayında Rusya, Batı tarafından dayatılan bir tavan fiyatla uyumlu olan alıcılara satışları durdurduğu için Mart ayında petrol üretimini gönüllü olarak günde 500.000 varil azaltmayı planladığını duyurdu.

Suudi petrol bakanına göre, Batı’nın izlediği politikalar, “netlik ve istikrara en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda” küresel petrol piyasasına “yeni risk ve belirsizlik katmanları” ekliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.