Dolar 32,3072
Euro 34,6552
Altın 2.409,24
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

Suudi Arabistan Resmen BRICS’e Katıldı

Suudi Arabistan Resmen BRICS’e Katıldı
3 Ocak 2024 21:54
1.117

Gruba beş yeni üye katıldı ve bu yıl içinde daha fazla genişleme bekleniyor…

Suudi Arabistan Salı günü BRICS+ grubuna katıldığını resmen açıkladı ve haber devlet televizyonu tarafından yayınlandı.

Riyad aylardır gruba katılım konusunda müzakereler yürütüyordu ve Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan geçtiğimiz Ağustos ayında “uygun bir karar” alınmadan önce harekete ilişkin tüm ayrıntıların değerlendirileceğini ifade etmişti.

Dışişleri Bakanı o dönemde BRICS grubunun üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini güçlendirmek için “faydalı ve önemli bir kanal” olduğunu söylemişti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın 1 Ocak’a kadar yer aldığı gruba yılbaşında beş yeni üye katıldı. Suudi Arabistan’ın yanı sıra Mısır, Etiyopya, İran ve BAE de gruba dahil oldu. Bir diğer müstakbel üye Arjantin ise geçen yılın sonlarında ülkede yapılan başkanlık seçimlerini Javier Milei’nin kazanmasının ardından katılım planlarından ani bir U dönüşü yaptı.

Venezüella’nın Ekim 2024’te Rusya’da yapılacak bir sonraki zirvede daimi üye olmak istemesiyle birlikte grubun bu yıl içinde daha da büyümesi bekleniyor.

Moskova grubun bir yıllık dönem başkanlığını üstlenirken Devlet Başkanı Vladimir Putin yeni ortakların “uyumlu entegrasyonunu kolaylaştırma” sözü verdi. Putin, yaklaşık 30 ülkenin daha grubun faaliyetlerine şu ya da bu şekilde katılma niyetlerini ifade ettiklerini kaydetti.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Le Monde Diplomatique’in İspanyolca baskısında Pazartesi günü yayınlanan bir röportajında konuyla ilgili konuşarak, grubun geniş ekonomik gücü göz önüne alındığında “insanlığın geleceğini” temsil ettiğini savundu.

IMF rakamlarına göre genişleyen BRICS, satın alma gücü paritesine göre GSYH bakımından önde gelen Batılı ülkelerin oluşturduğu gayrı resmi bir grup olan G7’yi geride bırakarak dünya toplamının %36’sına tekabül ediyor.

Maduro da Arjantinli mevkidaşının hamlesini eleştirerek BRICS+ planlarını rafa kaldırma kararının Milei’nin ülkesine karşı bugüne kadar yaptığı “en beceriksiz ve en aptalca şeylerden biri” olduğunu savundu. Maduro, Milei’nin bu kararıyla ülkeyi fiilen 19. yüzyıla geri götürdüğünü ve “emperyal tek kutuplu dünyanın bir tebaası” haline getirmeye çalıştığını öne sürdü.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.