Dolar 32,5560
Euro 34,8671
Altın 2.427,11
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 32°C
Per 22°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Tayvan, Çin’i Uyardı

Tayvan, Çin’i Uyardı
6 Mart 2023 21:44
228

Taipei savunma bakanı, Çin ordusunun bu yıl adaya yakın bölgelere ani bir giriş gerçekleştirebileceğini söyledi.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng Pazartesi günü milletvekillerine verdiği demeçte, Tayvan’ın 2023 yılında Çin ordusunun özerk adaya bitişik bölgelerdeki olası eylemlerine karşı tetikte olması gerektiğini söyledi.

Parlamentodaki bir Soru-Cevap oturumunda Chiu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) bu yıl Tayvan’a bitişik bir bölgeye ani bir giriş yapmak ve karasuları olarak gördüğü yerlere yaklaşmak için belirli bir bahane bulabileceğini iddia etti.

Yetkili, Pekin’in bu tür hazırlıklar yaptığını ve Çin’in gerçekten mecbur kalırsa güç kullanacağını iddia etti.

Bakana göre, ortalama on Çin askeri uçağı ve gemisi, Tayvan yakınlarındaki bölgelere neredeyse her gün akın ediyor ve bunların bir kısmı Pekin ile Taipei arasında resmi olmayan bir tampon olarak kabul edilen Tayvan Boğazı’nın orta hattını geçiyor.

Chiu, Tayvan’ın insansız hava araçları veya balonlar da dahil olmak üzere HKO varlıklarının kendi topraklarına girmesi durumunda ilk atışı yapmak için hazırlıklar yaptığını kaydetti.

Bir muhabir, Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning’den sözler hakkında yorum yapmasını istediğinde, adanın ” Çin’in bir parçası olduğunu ve savunma bakanı olmadığını” söyleyerek yanıt verdiği bildirildi. ”

Diplomat ayrıca Pekin’in ” egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için sert önlemler alacağını” vurguladı. ”

Tayvan’ı Çin’in ayrılmaz bir parçası olarak gören Pekin, son aylarda ada çevresindeki askeri faaliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Başkan Xi Jinping de dahil olmak üzere ülkenin liderliği, Tayvan’ın anakara ile yeniden birleşmesi için askeri bir seçeneğin masadan kaldırılmadığını defalarca açıkça belirtti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin’in protestolarına rağmen adaya resmi bir ziyarette bulunduğu geçen yılın Ağustos ayı başlarında gerilim arttı. Pekin, Tayvan çevresinde benzeri görülmemiş askeri tatbikatlarla karşılık verdi.

Pazar günü Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin’in “Tayvan’ın bağımsızlığına” karşı kararlı adımlar atma taahhüdünü yineledi. ”

Sözleri, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Taipei’ye 619 milyon dolar değerinde silah ve mühimmat satışına yeşil ışık yakmasından günler sonra geldi. Paket, F-16 savaş uçaklarının yanı sıra çeşitli füze türlerini içeriyor.

Tayvan, Çin iç savaşında kaybeden tarafın adaya kaçıp orada kendi yönetimini kurduğu 1949’dan beri fiilen bağımsız. Çoğu ülke ‘Tek Çin’ ilkesine uyduğunu ve Tayvan’ı bağımsız bir devlet olarak tanımadığını iddia ederken, kendi kendini yöneten adanın ABD ile uzun süredir yakın bağları var.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.