Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Tayvan Pekin’in Anormal Askeri Faaliyetleri Konusunda Uyardı

Tayvan Pekin’in Anormal Askeri Faaliyetleri Konusunda Uyardı
24 Eylül 2023 21:14
2.278

Tayvan hükümeti Çin anakarasının askeri tatbikatlarının aşırıya kaçtığını ileri sürüyor.
Tayvan Savunma Bakanı, yerel yetkililerin son haftalarda Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) savaş uçakları ve bombardıman uçaklarının çok sayıda uçuş yaptığını açıklamasının ardından, adayı çevreleyen hava sahası ve sulardaki askeri faaliyetlerde artış olduğunu bildirdi.

Chiu Kuo-cheng Perşembe günü Taipei’de düzenlediği basın brifinginde PLA’nın Eylül ayı boyunca karada, denizde, havada ve amfibi operasyonlar yoluyla tatbikatlar gerçekleştirdiğini doğruladı. Ayrıca mevcut düşman durumunun belirgin bir şekilde olağandışı olduğunu belirtti.

Chiu’nun açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden Tayvan Savunma Bakanlığı, Tayvan civarında on PLA askeri uçağı ve beş donanma gemisinin tespit edildiğini ve uçaklardan ikisinin adanın hava savunma tanımlama bölgesine girdiğini açıkladı.
“Bakanlık, Tayvan Silahlı Kuvvetlerinin durumu izlediğini ve bu faaliyetlere karşılık vermek üzere uçak, donanma gemileri ve kara tabanlı füze sistemleri görevlendirdiğini belirtti.

Chiu daha sonra Pekin’in eylemlerinin kontrol edilemez hale geldiği ve kazara bir çatışma olasılığını arttırdığı uyarısında bulundu.

Chiu, uçak, gemi ve silahları içeren faaliyetlerle ilgili risklerin artacağını vurguladı ve her iki tarafı da temkinli olmaya çağırdı, zira bu büyük endişe yaratan bir konudur.”

Pekin, Tayvan’ı egemenlik alanının ayrılmaz bir parçası olarak görmekte ve adanın anakaradan bağımsızlığını ilan etmesi halinde güç kullanarak yeniden birleşme hakkını ileri sürmektedir. Çok az ülke Tayvan’ı egemen bir ulus olarak tanırken, ABD ve bazı müttefik ülkeler Tayvanlı yetkililerle gayrı resmi ama stratejik bağlar kurarak Çin’i sık sık kışkırtıyor.

Çin ordusu geçtiğimiz yıl hem Tayvanlı hem de Amerikalı yetkililerle önemli görüşmeler yaptıktan sonra birkaç savaş oyunu gerçekleştirdi. 2022 yılında Nancy Pelosi’nin Taipei ziyareti sırasında geniş bir abluka simülasyonu sergilediler. Benzer bir olay aynı yılın Nisan ayında Pelosi’nin halefi Kevin McCarthy’nin Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşmesi sırasında da yaşandı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.