Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Genel Kurulu Toplandı
12 Ocak 2023 20:07
85

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı.

Meclis Başkanvekili Erdoğmuş, birleşimin başında üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci “Milli eğitim alanında Sivas’a yapılan yatırımlar”; CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu “Samsun’un sorunları” ve HDP Siirt Milletvekili Sıdık Taş “Siirt’in sorunları”na ilişkin konuşma yaptı.

Grup önerilerinin ardından, gündemin ön sıralarına alınan bazı uluslararası anlaşmaların uygun bulunmasına dair kanun teklifleri ele alınacak.

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ben bildiğiniz Cumhurbaşkanlarından olmayacağım.” diye açıklama yaptığı günden bugüne milletin gelirinin 150 milyar dolar eridiğini iddia etti.

Dervişoğlu, “Geldiğimiz bu noktada bu ekonomik yıkım sürecini en azından seçime kadar borçlarla telafi etme çabası içindesiniz. Yola çıkarken ‘Her şey Türkiye için’ diyordunuz, şimdi ne oldu da acaba ‘Her şey seçim için’ diyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin hem kamuda hem de özel sektörde sürdürülebilir olmayan bir borçlanma kriziyle karşı karşıya olduğunu aktaran Dervişoğlu, ödenmediği için takibe düşen kredilerin 160 milyar lirayı aştığını, icra dairelerindeki dosya sayısının da 25 milyona yaklaştığını iddia etti.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, son zamanlarda özellikle Türklüğe, “Türk” kavramına karşı kronik kin ve hasımlıkları bulunan çevrelerin siyasette ve diğer alanlarda birtakım hamleler içinde olduğunu söyledi.

Bu kronik Türk düşmanlarının Anayasa’dan “Türk” ifadesinin çıkarılmasına varacak kadar Cumhuriyetin ve devletin temel değerlerine karşı duruş sergilediklerini ifade eden Bülbül, şunları kaydetti:

“Boğaziçi Üniversitesinde yer alan bir kütüphanede her milletin edebiyatını kendi adıyla anarken, örneğin, ‘Alman edebiyatı’, ‘Fransız edebiyatı’ derken Türk Edebiyatından nasıl bir rahatsızlık duyulduysa onu da Türkiye edebiyatı olarak böyle bilime, hukuka, tarihe, edebiyata aykırı bir değerlendirmeyle burada bunu ifade ettiklerini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu ve buna benzer yine, Türk Edebiyatı yerine Türkçe edebiyatı gibi zorlama ve suni girişimlerin maksadının ne olduğunu açıkçası bizler biliyoruz. Türklüğün, Türk milletinin, Türk milletinin temel değerlerinin, Cumhuriyetimizin kurucu değerlerinin her zaman ve her daim yanında olduğumuzu, bunlar için her türlü mücadeleyi göze alacağımızı bir defa daha dile getiriyorum.”

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Tüm makroekonomik göstergelerde tarihi iyileşmeler var.” sözünü eleştirerek, “Bütçe açığı, dış ticaret açığı, ithalat patlaması, bunların hepsi makroekonomik göstergeler ve bunların iyileşme olduğunu söyleyen bir Hazine ve Maliye Bakanı var; gerçekten vahim bir durumla karşı karşıyayız. Bu Hazine ve Maliye Bakanı ve bu iktidar giderken bir enkaz bırakma konusunda çok kararlı.” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fırtına obüslerinin teslim töreninde yaptığı konuşmasının, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili bölümünün generallerce alkışlanmasına tepki gösterdiklerini belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Sahil Güvenlik Komutanlığında düzenlenen “2022 Yılı Sahil Güvenlik Komutanlığı Komutanlar Toplantısı”nda CHP’ye yönelik eleştirilerine tepki gösteren Özel, “Orası siyaset yeri değil. Tam da söylediğimiz sorun bu. Geçmişte kaymakam adaylarını topluyor CHP, İYİ Parti, HDP’ye laf söylüyor. Kardeşim yer mi yok? İçişleri Bakanlığında söyle, önünde söyle, meydanda söyle ama kaymakam adayının önünde niye söylüyorsun? Bugün de Sahil Güvenlik Komutanlığında söylüyor. Bu bir tükenmişlik, acziyetin göstergesidir. Nelerden medet umuyorlar?” değerlendirmesini yaptı.

Özel, Soylu’nun danışmanı olduğunu iddia ettiği Emin Şen’e ilişkin açıklamasının ardından Şen’in sosyal medya hesaplarını gizli hesaba çevirdiğini, İçişleri Bakanlığı sitesindeki “Bakanlık Müşaviri” olduğunu da dair ibarenin “Bakan Danışmanı” olarak değiştirildiğini iddia etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 500 bine yakın sözleşmeli personelin daimi, sürekli kadroya geçirilmesine ilişkin kanun teklifini yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına vereceklerini belirtti.

Akbaşoğlu, “Hemen akabinde EYT’li 2 milyon 250 bin kardeşimizi ilgilendiren ve yaş şartı aranmaksızın 8 Eylül 1999’dan önceki hukuki statüye göre emekli olabilme imkanlarını muhtevi olan kanuni düzenlemeyi teklif olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunacağız. Bütün sözlerimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

İşçinin, çiftçinin, memurun, emeklinin, esnafın, sanayicinin, toplumun bütün kesimlerinin sorunlarını çözmek, ekonomik refahı, alım gücünü arttırmak için çalıştıklarını belirten Akbaşoğlu, “Adil bir paylaşımla, dengeli bir büyümeyle, büyük ve güçlü Türkiye olarak, hakikaten yeni bir yüzyılı başlatan yüzyılın lideri Sayın Erdoğan’la Türkiye Yüzyılı’nı başlatmak suretiyle büyük ve güçlü Türkiye’nin öncülüğünde yepyeni bir dünyayı insanlığa hediye etme ufkumuz artarak devam ediyor.” diye konuştu.

Özel’in “generallerin alkışlanması” konusundaki açıklamalarına tepki gösteren Akbaşoğlu, “Milletimize, devletimize, Milli Savunma Bakanlığına ait askeri bir fabrikada, 6 tane FIRTINA obüsünün, bu konuyla ilgili bütün yetki kapasite alanını genişleten, yenilenmeyle çok daha fonksiyonel hale getirilen bu FIRTINA obüslerinin ordumuza teslimiyle ilgili bir törende Cumhurbaşkanımızın alkışlanmasından daha doğal ne olabilir?” dedi.

Genel Kurulda, İYİ Parti’nin “Esnafın sorunları”, HDP’nin “İşçi ücretleri” ve CHP’nin “Tarım Kredi Kooperatifleri”ne ilişkin araştırma önergelerinin gündeme alınmasına yönelik grup önerileri ayrı ayrı görüşüldü.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, partisinin grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, sayıları 2 milyonu aşan esnafın hem ekonomiye hem de istihdama çok büyük katkılar sağlamasına rağmen AK Parti iktidarı döneminde unutulduğunu söyledi.

Geçen yılın ilk 8 ayında 60 bin esnafın kepenk kapattığını öne süren Yaşar, haftanın 7 günü çalışan esnafın kira, elektrik, su, doğal gaz, sigorta ve vergi ödemeleri başta olmak üzere aylık ödeme yükümlülüklerinin altında ezildiğini savundu.

Esnafa özel çıkarılan kredileri kullanmak isteyenlerden, istenmeyen şey kalmadığını kaydeden Yaşar, “Özal’ın dediği gibi orta direği desteklemediğimiz sürece çadır çöktüğü anda hepimiz altında kalırız. Türkiye’nin en büyük problemi istihdam diyoruz ama bu kadar istihdam yapan esnafı desteklemiyoruz.” diye konuştu.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, esnafın Türkiye’deki durumunun “bir dokun bin ah işit” şeklinde olduğunu ve AK Parti döneminde esnafın adeta entübe edildiğini öne sürdü.

Esnafın feryadının duyulmadığını anlatan Aydemir, “Otobüs esnafı, taksici esnafı, dolmuş esnafı, servisçi esnafı; yat ve jet sahiplerine AKP iktidarı tarafından uygulanan ÖTV ve KDV muafiyetinin kendi akaryakıt ve yakıt alımlarında da uygulanmasını beklemektedirler.” dedi.

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, bakkal, büfeci, berber, kahvehaneci, küçük market sahipleri ve sanayide iş yapan tamirci esnafının da çok zor durumda olduğunu, bugünkü iktidarın politikalarıyla esnafın durumunun iyileştirilmesinin mümkün olmadığını savundu.

Asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu dönemde işverenden alınan verginin 2 bin 103 lira olduğunu ve bu miktarın devlete hiçbir zararı olmadığını öne süren Zeybek, şunları kaydetti:

“Şimdi ise asgari ücret 8 bin 506 liraya yükseltildi ama alınan vergi de 3 bin 253 liraya çıktı. Aslında asgari ücretlinin şu anda alacağı maaşın 10 bin 500 lira olması gerekiyordu. Bu yapılmadığı gibi diğer taraftan asgari ücretten alınan işverenin vergisini de yükselttiniz. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bundan vazgeçilmediği sürece esnaf ve sanatkarımızın, çalışanlarımızın durumunu iyileştiremeyiz.”

AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, AK Parti’nin her zaman esnaf ve sanatkarların yanında olduğunu, olmaya da devam edeceğini belirtti.

Pandemi döneminde esnaf ve sanatkarlara verilen desteklerden bahseden Özkan, esnafa toplam 1 milyar 300 milyon liralık kira desteği sağladıklarını, yıllık cirosu 240 bin liranın altındaki yaklaşık 850 bin esnafı vergiden muaf bıraktıklarını, kredi üst limitlerini 350 bin liradan 500 bin liraya çıkardıklarını, iş yeri edindirme ve taşıt kredisi limitlerini de 1 milyon liradan 1,5 milyon liraya yükselttiklerini vurguladı.

Esnaf destek paketini 150 milyar liraya çıkardıklarını, Halkbank kredi kartı limitini 150 bin liraya yükselttiklerini, ayrıca esnafa 3 ay ödemesiz, 12 ay vadeli ve yüzde 9,75 gibi düşük faizle taksitlendirme fırsatı verildiğini aktaran Özkan, “Esnaf, güvenin kapısıdır; esnaf, kardeşliğin teminatıdır; esnaf, ekonomimizin temel taşıdır; esnaf, toplumumuzun taşıyıcı omurgasıdır.” dedi.

İYİ Parti, HDP ve CHP’nin grup önerileri, müzakerelerin ardından yapılan oylamada kabul edilmedi.

Genel Kurulda daha sonra bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tekliflerinin görüşülmesine geçildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.