Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu
27 Ekim 2022 18:17
126

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Genel Kurulda CHP, HDP ve İYİ Parti’nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Meclis Başkanvekili Celal Adan, toplantının başında üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit “HPV Aşısının ulusal aşılama takvimine alınması”, AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz “Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi”, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise “Ağrı’ya yapılan yatırımlara” ilişkin gündem dışı konuştu.

HDP’li Koçyiğit, aşının kansere karşı etkili olduğunu belirterek, “Türkiye’de kanser taramaları yeterli değil. Hastalıklara karşı en ucuz maliyet önleyici tedbirlerdir. Dünyanın birçok yerinde bu aşı ücretsiz yapılıyor. HPV Aşısının ulusal aşılama takvimine alınması için kanun teklifi verdik. Türkiye’de bu aşının ulusal aşılama takvimine alınması gerekir.” ifadesini kullandı.

AK Parti’li Yılmaz ise ekonominin değişmesiyle Mavi Vatan’ın öneminin arttığını, uluslararası ticari rotalarda önemli gelişmeler yaşandığını, bu durumun seçim bölgesi olan Mersin’i de yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Yılmaz, Mersin Ana Konteyner Limanı Projesi’nin bir marka şehir olan Mersin’e ayrı bir değer kazandıracağını dile getirdi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi de Ağrı’ya yapılan yatırımları anlatarak, ulaşım başta olmak üzere her alanda bu şehre hizmetler götürdüklerini aktardı. Çelebi, son olarak bölgede 20 ton altın ve üç buçuk tonluk gümüş rezervi olan bir maden alanını tespit ettiklerini, bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Gündem dışı konuşmaların ardından siyasi partilerin grup başkanvekilleri yerinden söz aldı.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, hafta sonu kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı anımsatarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle andı.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, Alevi kurum temsilcilerinin, kendilerini ziyaret ederek bazı taleplerini ilettiklerini ve cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesinden rahatsız olduklarını ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, hükümetin, kur korumalı mevduat sisteminin maliyetine ilişkin sorulara cevap vermediğini, Merkez Bankası’nın Meclis’ten ve milletten bilgi sakladığını öne sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhuriyet’in 99. yıl dönümünün 2 gün sonra kutlanacağını hatırlatarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının verdiği mücadeleye değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin de 20 yıldır milleti ve insanlık için çaba harcadığını vurgulayan Akbaşoğlu, 21. yüzyılın, Türkiye yüzyılı olacağını söyledi.

Genel Kurulda İYİ Parti’nin “Yolsuzlukla mücadele”, HDP’nin “Kürtlere yönelik nüfus planlaması” ve CHP’nin “Çıraklık ve öğrencilikteki staj sürelerinin emeklilik hesabına dahil edilmesine” ilişkin grup önerileri ayrı ayrı ele alındı.

Partisinin önerisi üzerine konuşan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, yapılan araştırmalarda Türkiye’de gözle görülür bir şekilde “yolsuzluğun arttığını, artan yolsuzlukların ekonomiyi ve hazineyi büyük zarara uğrattığını” savundu.

AK Parti’nin kurulurken 3Y formülünü kamuoyuna açıkladığını anımsatan Erel, “AK Parti; yoksulluğun, yolsuzluğun, yasakların olmayacağı çok güzel bir ülke vadetmişti. Yolsuzluğu ortadan kaldıracağını iddia eden siyasi irade yaptığı konuşmalarda yoksulların sayısının arttığını beyan ederek bu yoksullara yaptığı sosyal yardım miktarını artırmakla övünmektedir. Yani bir hükümet ülkesinde artan fakir ve yoksul sayısından gurur duymaktadır, onur duymaktadır.” diye konuştu.

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş ise eser ve hizmetin olduğu yerde yolsuzluktan bahsedilemeyeceğini, yolsuzlukla mücadele konusunda önemli adımlar attıklarını, AK Parti’nin yaptıkları hizmetlerle milletin gönlünde büyük bir teveccüh kazandığını kaydetti.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türkiye’nin en önemli sorunlarından olan “Kürt meselesinin, Kürt nüfusu üzerinden tekrar gündeme geldiğini” söyledi. Kaçmaz, Cumhuriyet dönemi boyunca birçok kez Kürtlerle ilgili raporlar hazırlandığını ve “Kürt nüfus artışının bir tehlike olarak görüldüğünü” ileri sürdü.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocuk sayısı üzerinden yaptığı açıklamaların Kürtlerde endişeye neden olduğunu öne sürdü.

İki gün sonra Cumhuriyetin 99. yılının kutlanacağını hatırlatan Levent Gök, “Türkiye Cumhuriyeti tüm yurttaşların beraberliği üzerine kurulmuştur. Cumhuriyet dil, etnik köken temeller üzerine değil siyasal bilinç ve ideal birliktelik üzerine kurulmuştur. Cumhuriyet tüm etnik ve inançlara eşittir. ” ifadelerini kullandı.

AK Parti Mardin Milletvekili Şeyhmus Dinçel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asla bir etnik kökeni hedef almadığını, kastedilen şeyin PKK terör örgütü olduğunu belirtti.

Dinçel, “Niyet okumanın ve konuyu farklı yerlere çekilmesinin kimseye faydası yoktur.” dedi.

Partisinin grup önerisi üzerine konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ise çıraklık ve öğrencilikteki staj sürelerinin emeklilik hesabına dahil edilmediğini, bunun vatandaşların mağduriyetini beraberinde getirdiğini söyledi.

Konuyla ilgili kanun teklifi verdiğini dile getiren Özdemir, vatandaşların mağduriyetinin ortadan kalkması için destek istedi.

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve İYİ Parti’nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçildi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.