Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C

Tüm Ülkeler İsrail’e Yardımı Yasaklamalı

Tüm Ülkeler İsrail’e Yardımı Yasaklamalı
1 Şubat 2024 21:36
1.213

Ülkenin en üst düzey diplomatı, Dünya Mahkemesi’nin soykırım kararının ardından Batı Kudüs’e verilen askeri desteği kınadı…

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) geçen hafta Gazze’deki savaşla ilgili olarak aldığı karar ışığında tüm ülkelerin İsrail ordusunu desteklemekten kaçınması gerektiğini, zira kendilerini soykırıma ortak etmiş olabileceklerini savundu.

Pandor Çarşamba günü Pretoria’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bulgu, Gazze’de Filistin halkına karşı soykırım yapıldığının akla yatkın olduğunu açıkça ortaya koyuyor” dedi. Pandor, bu nedenle diğer ülkelerin İsrail-Hamas savaşında bu tür davranışlara yardımcı olmadıklarından emin olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. “Bu da tüm devletlere, mahkemenin de belirttiği gibi, İsrail’in soykırıma varan askeri eylemlerini finanse etmeyi ve kolaylaştırmayı durdurma yükümlülüğü getirmektedir.”

Dünya Mahkemesi olarak da bilinen ICJ, 26 Ocak’ta İsrail’in Filistin bölgesinde bir soykırımı önlemek için gerekli tüm adımları atması gerektiğine karar verdi. Batı Kudüs’ün ayrıca soykırım eylemleri gerçekleştiren ordu mensuplarını ve soykırım çağrısı yapan hükümet yetkililerini cezalandırması emredildi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu BM mahkemesinin kararını “çirkin” olarak nitelendirdi ve hiçbir İsrail askerinin “Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi önüne çıkarılmayacağı” sözünü verdi.

UAD, Güney Afrika’nın geçen ay BM Soykırım Sözleşmesi uyarınca İsrail’e karşı açtığı davada talep ettiği gibi Gazze’de ateşkes talep etmekten kaçınmış olsa da Pandor kararın uluslararası hukuk için “kesin bir zafer” olduğunu söyledi. Ancak Pandor, BM’nin sadece uluslararası zulümleri gözlemlemek ve belgelemek yerine, UAD kararlarını uygulamak için daha büyük bir “uygulama rolüne” sahip olması gerektiğinde ısrar etti.

Filistinli sağlık yetkililerine göre savaşın başladığı Ekim ayından bu yana Gazze’de çoğu sivil yaklaşık 27,000 kişi hayatını kaybetti. Çatışma, Hamas savaşçılarının İsrail köylerine sürpriz saldırılar düzenleyerek 1.100’den fazla kişiyi öldürmesi ve yüzlerce kişiyi rehin almasıyla başladı. Gazze sakinlerinin yaklaşık %85’i evlerinden oldu ve BM kuşatma altındaki bölgede 570.000 kişinin açlık çektiğini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi geçtiğimiz ay kongre onaylarını atlayarak İsrail’e iki acil silah satışını onayladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby geçen hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington’un UAD kararının bir sonucu olarak İsrail’e verdiği desteği değiştirmeyeceğini söyledi. Kirby daha önce Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik soykırım iddialarını “haksız” olarak nitelendirmişti.

Pandor, Batı’nın “uluslararası kuralları” seçici bir şekilde uygulamasını kınadı ve bu kuralların yalnızca jeopolitik bir gündeme hizmet ettiklerinde devreye sokulduğunu söyledi. Pandor 2022’de verdiği bir röportajda “Ukrayna işgal edildi diye birdenbire egemenliğin önemli olduğunu söyleyemezsiniz ama Filistin için hiçbir zaman önemli olmadı” dedi. “Bu çok tuhaf.”

Güney Afrika, İsrail’e karşı UAD nezdinde açtığı hukuk davasına ek olarak, BM Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tarafından savaş suçları soruşturması açılması çağrısında bulundu. Pandor Çarşamba günü yaptığı açıklamada geçen hafta UCM savcısıyla davayı görüşmek üzere bir araya geldiğini ve davanın Ukrayna krizi nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yöneltilen suçlamalardan farklı bir şekilde ele alındığının görüldüğünü belirtti. “Kendisine neden Sayın Putin için tutuklama emri çıkarabildiğini ama İsrail başbakanı için bunu yapamadığını sordum. Bu soruya cevap vermedi. Ancak söylediklerinin bir kısmından soruşturmaların halen devam etmekte olduğunu anladım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.