Dolar 32,3663
Euro 34,7928
Altın 2.393,37
BİST 10.268,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Tunus Lideri IMF Anlaşmasını Destekleyen Ekonomi Bakanını Görevden Aldı

Tunus Lideri IMF Anlaşmasını Destekleyen Ekonomi Bakanını Görevden Aldı
19 Ekim 2023 21:35
1.244

Samir Saied ve Cumhurbaşkanı Kais Saied 1,9 milyar dolarlık kurtarma paketi konusunda çelişkili tutumlar sergiliyor…

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, nakit sıkıntısı çeken Kuzey Afrika ülkesinin Uluslararası Para Fonu’ndan kurtarılmasını savunan Ekonomi ve Planlama Bakanı Samir Said’i görevden aldı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Kays Said, Ekonomi ve Planlama Bakanı Samir Said’in görevine son vermeye ve Maliye Bakanı Siham Al-Boughdiri Namsieh’i geçici olarak Ekonomi ve Planlama Bakanlığını yürütmekle görevlendirmeye karar verdi” denildi.

Saied’in görevden alınması kararının gerekçesi belirtilmedi.

Saied’in görevden alınması, Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantılarında Tunus’u temsil etmesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Tunus, 2011 Arap Baharı ayaklanmalarına kadar uzanan on yılı aşkın bir süredir ekonomik zorluklarla boğuşuyor. Hükümet geçen yıl IMF ile 1.9 milyar dolarlık kredi için personel düzeyinde bir anlaşmaya vardı, ancak kreditörün nihai onayını almak için gereken kilit taahhütleri henüz yerine getirmedi.

Tunus Cumhurbaşkanı kurtarma paketi şartlarını defalarca reddetti ve bunları yoksulluğu arttıracak ve sosyal huzursuzluğa neden olacak kabul edilemez “yabancı diktalar” olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı, Ekim 2021’de göreve gelen bakanı IMF ile anlaşma talep eden muhalif açıklamaları nedeniyle uyarmıştı. Bu ayın başlarında Tunus lideri, bakana ekonomik planlamasını ülkenin politikalarına dayandırması ve “diktaları” reddetmesi talimatını vermişti.

Ancak Samir Said Salı günü görevden alınmadan hemen önce TAP haber ajansına yaptığı açıklamada “kreditörlerin Tunus’un IMF ile görüşmelerini merak ettiğini” ve “herhangi bir anlaşmanın diğer finansörlere güçlü bir sinyal vereceğini” söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.