Dolar 32,5961
Euro 34,7907
Altın 2.415,69
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 21°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda
3 Şubat 2023 08:54
155

TBMM Genel Kurulunda, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

TBMM Genel Kurulunda, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

Teklifin tümü üzerinde söz alan Şahin, Türkiye’nin bütün kadim ve antik uygarlıkların doğduğu bir medeniyetler vadisinin merkezinde yer aldığını; Anadolu’nun da dünyanın en zengin arkeolojik yataklara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Arkeolojik değerlerin önemine işaret eden Şahin, “Ülkelerin geleceği için petrol, doğal gaz gibi yeraltı kaynakları oldukça önemlidir. Ancak kültürel mirasımız ve arkeolojik değerler de en az petrol ve doğal gaz yatakları kadar stratejik ve önemlidir. Bazı ülkeler bu alanda çok mesafe katettiler, bazı ülkelerse, bu alanda mesafe katetmiş ülkelerin istilasına maruz kaldılar. Maalesef bugün, coğrafyamızın kültürel ve arkeolojik birçok zenginliğini Avrupa’daki çeşitli müzelerde görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İngiltere, İtalya, Almanya ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinin bugüne kadar Türkiye’de 8 arkeoloji enstitüsü kurduğuna dikkati çeken Şahin, Türkiye’nin bu alanda çok geç kaldığını kaydetti. Şahin, “Arkeoloji enstitümüz eğer 100 yıl önce kurulmuş olsaydı bugün Avrupa’nın önde gelen müzelerini Anadolu’muzun zenginlikleri süslemeyecekti.” dedi.

Şahin, kanun teklifiyle, 2020’de Avrupa Birliği’nin desteğiyle Gaziantep’te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün, vakıf olarak hizmet vermesi aşamasına geçeceğini kaydetti.

Şahin’in konuşmasının ardından TBMM Başkanvekili Haydar Akar, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Akar, birleşimi 7 Şubat Salı saat 15.00’te toplanmak üzere kapattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.