Dolar 32,2648
Euro 34,7900
Altın 2.407,99
BİST 10.347,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Açık
Samsun
21°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Türkiye’nin En Zengin ve Yoksul İlleri Belli Oldu

Türkiye’nin En Zengin ve Yoksul İlleri Belli Oldu
12 Ekim 2023 19:11
965

Türkiye’de tasarruflar çeşitli alanlar dağılmış durumda. Bankada mevduatta para tutanlar, altın yatırımcısı, döviz tutanlar, tahvil, hisse senedi, fon gibi birçok kalemde tasarruflar değerlendirilmek isteniyor.

Hürriyet’ten Burak Taşçı’nın haberine göre, mevduat tarafında ise güçlü duruş yerini koruyor. Vadeli mevduatta ay sonunda ne alacağını bilen ve riske girmek istemeyen yatırımcılar tasarruflarını bu şekilde değerlendiriyor.

İKİ ŞEHİR ÖNCE ÇIKIYOR
Tasarruflar konusunda en yüksek mevduata sahip olan iki şehir öne çıkıyor. Katrilyonlarca lirayı mevduatta değerlendiren illerin başında İstanbul ve Ankara geliyor.

REEL FAİZ MAKASI KAPANIYOR
Yıllık enflasyon yüzde 61.53 olarak açıklandı. TÜİK’in verilerine göre aylık enflasyon hızı da yüzde 4,75 oldu ve geçtiğimiz Ağustos ayına göre büyük düşüş gösterdi. Orta Vadeli Program’da 2023 yılı için enflasyon tahmini yüzde 65, 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15,2, 2026 yılı için de yüzde 8,5 oldu.

EN DÜŞÜK MEVDUAT BAYBURT’TA
Bankada en düşük mevduat tutan illerin başında Bayburt geliyor. Bayburt’u Ardahan takip ediyor.

FAİZ GETİRİSİ YÜKSELDİ
Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için faiz artırımlarına devam ediyor. Merkez Bankası’nın faiz kararını da bankalar takip ederek kredi, kredi kartı ve mevduat faizlerinde yükselişler yapıyor.

Nominal faiz ile reel faiz arasındaki makas da son faiz artırımları ve mevduat faizlerindeki yükselişle kapanmaya başladı. Bankalar yıllık yüzde 43’e varan faiz verirken enflasyon yüzde 61 seviyelerinde gerçekleşiyor ve bu durumda parasını faizde değerlendirenler yüzde 18 oranında enflasyona karşı kayıpta bulunuyor. Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz artırması halinde reel faiz makasının da kapanması bekleniyor. Kümülatif olarak hesaplandığında ise reel faiz makası yıllık yüzde 9’a kadar düşüyor

Ortalama olarak bankalar yıllık yüzde 35-43 arasında mevduata faiz vermeye başladı. Bankalar arasında henüz mevduat yarışı başlamamış olsa da ilerleyen zamanda Merkez Bankası’nın faizi daha da artırması ihtimali mevduata olan talebin de artacağına işaret ediyor. Bu durumda da bankalar mevduat toplamak için faiz yarışına girmesi bekleniyor.

KÜMÜLATİF OLARAK ARTIYOR
Mevduata yatırılan paraya hiç dokunmadan her ay anapara+faiz ile birlikte yeniden değerlendirilmesi halinde 12 ay sonunda kümülatif olarak faiz de artmış olacaktır. Düz mantıkla 1 milyon lirası olan ve yıllık yüzde 40 ile parasını vadeye bağlarsa yıl sonunda 1 milyon 400 bin getiri elde eder.

1 MİLYON LİRAYA 1 AYDA 36 BİN LİRA
Parasını mevduatta değerlendirmek isteyenler faiz getirisiyle bazı yatırımlardan daha yüksek gelir elde edebiliyor. 1 milyon lirasını faize yatıran mudi 32 günün sonunda 1 milyon 35 bin 833 lira faiz elde ediyor. Başka bir deyişle 1 milyonuna karşılık 35 bin 833 lira faiz almış oluyor. Parasının faizine dokunmayıp anapara+faiz ile birlikte yeniden mevduat yapması halinde kümülatif olarak faiz kazancı da belirtilen faiz oranından çok daha fazla artmış oluyor.

Ancak parasının faizini de her ay işletip ve anapara+faiz ile birlikte yeniden mevduat açarsa yıllık getirisi yüzde 48 seviyesine yaklaşır ve 1 milyon lirası 1 milyon 482 bin lira olur. (Not: Tutarlardan stopaj vergisi düşülmeden hesaplanmıştır)

Tasarruflar konusunda en yüksek mevduata sahip olan 5 şehir trilyonlarca liralık mevduatıyla öne çıktı. Bu iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa yer aldı.

Bankalarda en düşük mevduat tutan illerin arasında ise Bayburt başı çekti. Bayburt’u sırasıyla Ardahan, Kilis, Hakkari ve Siirt takip etti.

banner4q 33 Life Haber Ajansı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.