Dolar 32,5993
Euro 34,7973
Altın 2.495,14
BİST 9.483,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 29°C

Türkiye’nin Yerli Otomobili TOGG İlk Kez TBMM’de

Türkiye’nin Yerli Otomobili TOGG İlk Kez TBMM’de
11 Aralık 2022 22:14
148

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığının bütçesi için geldiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türkiye’nin otomobili Togg ile gelerek sürpriz yaptı. Varank’a araçta AK Parti TBMM Grup Başkanı İsmet Yılmaz, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay eşlik etti.

Bakan Varank, 60 yıl önce Devrim otomobilinin hikayesinin Meclis’in önünde son bulduğunu anlatarak “Birileri öyle bir milli projeyi hazmedememişlerdi. Biz de bugün Türkiye’nin otomobilini, Togg’u Meclis’e getirdik.” dedi.

TOGG BAŞKENT’TE

Türkiye’nin Otomobili, Türkiye’nin gündeminde yer tutmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim’de Togg Gemlik Kampüsünü açması ve ilk araçların seri üretim bandından indirilmesinin ardından Türkiye’nin Otomobili, başkent Ankara’da görüldü.

ARAÇ SÜRÜCÜLERİYLE SELAMLAŞTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, yanında AK Partili Yılmaz ve MHP’li Akçay ile birlikte sabah saatlerinde kısa bir Ankara turu yaptı. Tüm izinleri alınmış “Anadolu” renginde Togg’un direksiyonuna geçen Bakan Varank, yol boyunca Togg’u fark eden araç sürücüleriyle selamlaştı. TBMM’nin Çankaya kapısından giriş yapan kırmızı renkli Togg’a iki güvenlik aracı da eşlik etti.

TÜRKİYE’NİN GURUR PROJESİ

Togg’u Meclis Şeref Kapısı önünde park eden Varank, burada gazetecilere açıklama yaptı. “Türkiye’nin 60 yıllık heyecanı, 60 yıllık hayali gerçeğe dönüşmüş. Ben basın mensuplarımızda da o heyecanı görebiliyorum.” ifadelerini kullanan Varank, “Bugün Meclis’imize Togg’la, Türkiye’nin gurur projesiyle geldik. 60 yıl önce Devrim otomobilinin hikayesi Meclis’in önünde son bulmuştu. Birileri öyle bir milli projeyi hazmedememişlerdi. Biz de bugün Türkiye’nin otomobilini, Togg’u Meclis’e getirdik. Bu gururu vatandaşlarımız görsün istedik.” dedi.

MUHALEFETİ DİNLEDİM

Varank, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ‘Madem Togg var niye onla gelmedin’ diye kendisine laf atıldığını kaydederek “Ben de muhalefeti dinledim, onların tavsiyesine uygun bir şekilde Togg’u buraya getirdik. Gün boyunca burada olacak, milletvekillerimiz gelip görebilecekler. Türkiye’nin Otomobili Projesi, Türk insanının, mühendislerinin inanınca neleri başarabileceklerinin en güzel göstergesi.” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZ BAŞBABAYİĞİT

Böyle bir vizyonun ortaya konulmasında siyasi iradenin çok önemli olduğunu belirten Varank, “Babayiğitlerin, mühendislerimizin, teknisyenlerimizin bu projede büyük emeği var ama böyle bir vizyon projeyi ortaya koymak, bir baş babayiğitlik gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız baş babayiğit olarak bu projenin arkasında durdu, sonuna kadar destekledi. Hamdolsun Togg bugün Meclis’imizin önüne geldi.” dedi.

MART’TA SATIŞTA

Varank, Togg’un 29 Ekim’de seri üretim bandından inmeye başladığını, TBMM’deki aracın da seri üretim bandından çıkan test aracı olduğunu vurgulayarak tip onayı alındıktan sonra araçların satılabilir hale geleceği, şirketin, nasıl bir satış stratejisi uygulayacağını ilan edeceğini, Mart ayında da satışa başlanacağını aktardı.

KORNAYLA SELAM

Bakanlıkların bu aracı kullanıp kullanmayacağının sorulması üzerine, “Bakanlıklar bunu kullanmak için sıraya girer diye düşünüyorum. Çok güzel bir araç. Hem size bir güven hissi veriyor, aynı zamanda geniş bir araç.” dedi. Varank, yolda gelirken kendilerini görenlerin gülümsediğini, kornalarla selam verdiğini ifade etti.

GURUR DUYDUK

AK Parti Grup Başkanı Yılmaz, araca ilk kez bindiğini belirterek, “Gurur duyduk.” dedi. Devrim otomobillerinin de Meclis’e geldiğini anımsatan Yılmaz, “Bu dönemle o dönem arasındaki tek fark, milli iradeye saygı ve milli iradenin gereğini yerine getirmek. Millet ne isterse bu yönetim onu yapıyor. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun” değerlendirmesinde bulundu.

AĞLAMAK İSTİYORUM

MHP Grup Başkanvekili Akçay da çok mutlu olduğunu, tarihi bir anı yaşadıklarını dile getirdi. “Ağlamak istiyorum.” diyen Akçay, 61 yıl önceki burukluğun büyük bir özlem ve hasrete dönüştüğünü söyledi. Akçay, yolda gelirken gördükleri vatandaşların gözündeki ışıltının bambaşka bir anlam ifade ettiğini vurgulayarak, Türk milletinin çok daha büyük işler başaracağına inandığını belirtti. Akçay, gazetecilerin sorusu üzerine, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de Togg almak için heyecanla beklediğini dile getirdi.

ÖNÜNÜ KESEMEYECEKLER

Daha sonra otomobili incelemek için gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Türkiye’nin ilk defa kendi markasıyla bir otomobil üreteceğine işaret ederek, “Devrim arabasının önünü kesenler, Togg’un önünü kesemeyecekler.” diye konuştu.

Açıklamaların ardından çok sayıda milletvekili, TBMM personeli ve basın mensupları Şeref Kapısı önündeki Togg’u inceleyerek fotoğraf çektirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.