Dolar 32,5591
Euro 34,9937
Altın 2.426,11
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Üçlü Mekanizma Toplantısı Süresiz Olarak Ertelendi

Üçlü Mekanizma Toplantısı Süresiz Olarak Ertelendi
25 Ocak 2023 18:19
128

Aday üyeler İsveç ve Finlandiya ile yapılacak üçlü mekanizma toplantısı süresiz olarak ertelendi…

Türkiye İsveç ve Finlandiya ile üçlü bir toplantıyı iptal ederek iki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılma planlarını belirsiz bıraktı. Ankara ile Stockholm arasındaki ilişkiler, İsveç’in başkentindeki Türk büyükelçiliği önünde yaptırım uygulanan Kuran yakma protestosunun ardından hafta sonu burun buruna geldi.

TRT’nin Türk diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, önümüzdeki ay Brüksel’de yapılması planlanan görüşmenin Ankara’nın talebi üzerine ertelendiği iddia edildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kaynak, kararın bir iptal değil, belirli bir süre verilmeyen bir erteleme olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisi, medya tarafından yaklaşıldığında resmi olarak yorum yapmaktan kaçındı.

Pazartesi günü, Türk devlet başkanı Stockholm’ün “ Türkiye Cumhuriyeti’nin veya Müslümanların inancına saygı göstermemesi nedeniyle İsveç’in “ NATO konusunda bizden herhangi bir destek alamayacağını ” açıkça belirtti . ”

Cumhurbaşkanı’nın sözleri, İsveçli yetkililerin Cumartesi günü Stockholm’deki Türk diplomatik misyonunun önünde İslam karşıtı bir gösteri yapılmasına izin vermesinden sonra geldi. Aşırı sağcı Danimarkalı-İsveçli siyasetçi Rasmus Paludan, olay sırasında Müslümanların kutsal kitabının bir nüshasını yaktı.

Gösteri, Kürt aktivistlerin Stockholm’deki bir elektrik direğine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir heykelini asmasından günler sonra geldi.

İsveç makamları, Paludan’ın tartışmalı performansını kınamakla birlikte, ülkenin “ geniş kapsamlı ifade özgürlüğü” uyarınca protestoya izin vermeleri gerektiğinde ısrar ettiler. ”

Türkiye cumhurbaşkanı, Stockholm’ün “ ülke savunmasını terör örgütlerinin ve İslamofobiklerin aynı üyelerine bırakması gerektiğini” öne sürerek bu iddiayı reddetti . ”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısının ardından Mayıs 2022’de hem İsveç hem de Finlandiya NATO’ya katılmak için başvurdu.

İki ülkenin, bloğun mevcut tüm üye devletlerinin oybirliğiyle desteğine ihtiyacı var. Çoğu teklifleri desteklerken, Türkiye ve Macaristan henüz bunu yapmadı.

Ankara, Stockholm ve Helsinki’nin Türkiye’ye daha önce uyguladıkları silah ambargolarını kaldırması şartına muvafakat verdi. Üstüne üstlük Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın terörist kabul ettiği grupların üyelerini barındırmaya son vermelerini talep etti.

İsveç ve Finlandiya’nın bu endişeleri giderme sözü vermesine rağmen, Türkiye ilerlemeden tam olarak memnun olmadığını söyledi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.