Dolar 32,5314
Euro 34,9862
Altın 2.434,70
BİST 9.797,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 17°C

ICC Tutuklama Emri Putin İçin Ne Anlama Geliyor?

ICC Tutuklama Emri Putin İçin Ne Anlama Geliyor?
19 Mart 2023 20:26
178

Burada yetkiniz yok: Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) tutuklama emri Putin için ne anlama geliyor?

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Cuma günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova’nın çocukları Ukrayna’dan sınır dışı ederek ve naklederek savaş suçları işlemiş olabileceklerini iddia etti. Moskova, mahkemenin yargı yetkisini hiçbir zaman onaylamadığı için bu hareketi mantıksız ve yasal olarak bağlayıcı olmadığı gerekçesiyle reddetti.

ICC ne iddia ediyor?

Mahkemenin Ön Yargılama Dairesi , Putin ve Lvova-Belova hakkında tutuklama emri çıkardı ve onları yasadışı nüfus (çocuklar) sınır dışı etme ve işgal altındaki bölgelerden yasa dışı nüfus (çocuklar) aktarma olarak tanımladıkları olaylardan kişisel ve komuta sorumluluğuyla suçladı. Suçlamalar, Kiev hükümetinin, Rusya’nın Ukrayna ordusunun hedef aldığı cephe hattı bölgelerinden sivilleri genellikle NATO tarafından sağlanan silahlarla tahliye etme çabalarına ilişkin yorumuna dayanıyor gibi görünüyor.

Emir ne demek?

Yasal olarak, hiçbir şey. Rusya, ICC’nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü’nün imzacılarından biri olmasına rağmen anlaşmayı hiçbir zaman onaylamadı ve 2016’da resmi olarak anlaşmadan çekildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Cuma günü açıkladı.

ICC’yi tanımayan tek kişi Rusya mı?

123 devlet Roma Statüsü’nü imzalamışken, Çin, Hindistan, Suudi Arabistan ve Türkiye dahil 41 devlet imzalamadı. Rusya’nın yanı sıra İsrail, Sudan ve ABD de imzalarını geri çekti. Hatta ABD Kongresi 2002’de mahkemeyle her türlü işbirliğini yasaklayan ve herhangi bir Amerikalıyı – veya müttefik bir ülkenin vatandaşını – gerekirse askeri güç kullanarak Lahey’den serbest bırakmak için gerekli ve uygun tüm yollara izin veren bir yasa çıkardı.

Rusya’nın tepkisi ne oldu?

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ICC duyurusunu “çirkin ve kabul edilemez” olarak nitelendirdi. İktidardaki Birleşik Rusya partisinden Senatör Andrey Klishas, ​​ICC’nin kendini yok etme yoluna girdiğini söyledi. Rusya Güvenlik Konseyi’nin eski başkanı ve başkan yardımcısı Dmitri Medvedev tutuklama emrini tuvalet kağıdına benzetti. Kırım Senatörü Sergei Tsekov, ICC kararının Batı yapımı kurumların “değersiz ve önemsiz” hale geldiğini gösterdiği konusunda uyardı. Lvova-Belova, çocukları muharebe operasyonları bölgesinden kurtarmaya yönelik çalışmalarını takdir ettiği için “uluslararası topluluğa” alaycı bir şekilde teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.