Dolar 32,2704
Euro 34,7748
Altın 2.411,84
BİST 10.210,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 20°C

Ukrayna AB’ye Tam Üyelik İstiyor

Ukrayna AB’ye Tam Üyelik İstiyor
30 Eylül 2023 17:21
1.353

Başbakan Denis Shmygal, ülkesinin bloğa katılmayı benzersiz bir şekilde hak ettiğini ve beraberinde sorun getirmeyeceğini iddia etti…

Başbakan Denis Shmygal’in AB’ye yaptığı açıklamaya göre Ukrayna AB’ye tam üyelik konusunda ısrarlı ve kademeli adaylık sistemi öneren mevcut üye devletler tarafından önerilen hiçbir alternatifi kabul etmeyecek.

Politico. Üst düzey yetkili, “Tam üyeliği arzu ediyoruz çünkü Ukrayna AB üyesi olmak için tek başına muazzam bir bedel ödedi” dedi.

Bu ayın başlarında Fransa ve Almanya tarafından hazırlatılan bir rapor, “liyakate dayalı bir yaklaşım sağlamak ve olası çatışmaları yönetmek” için AB’nin genişleme sürecinin daha fazla aşamaya bölünmesini önerdi. Raporda ulusları “yakın çevre “den “Avrupa Siyasi Topluluğu “na doğru sıralayan dört seviyeli bir sistem öneriliyordu.

Halihazırda sekiz ülke ve Sırbistan’ın ayrılmış Kosova eyaleti, olası katılımları konusunda AB ile aktif görüşmeler yürütüyor. Ulusal liderler önümüzdeki hafta İspanya’nın Granada kentinde bir araya geldiklerinde işleri daha büyük ve daha iyi hale getirmenin yanı sıra bazı şeyleri değiştirmeyi de konuşacaklar.
Shmygal, Ukrayna’nın iki yıl içinde AB’ye tam üye olmayı hedeflediğini ve ikinci kademe statüsüyle yetinmeyeceğini vurguladı. Shmygal, Ukrayna’nın halk arasında AB üyeliğine yönelik yaygın ve önemli kamuoyu desteği nedeniyle öne çıktığını kaydetti.

Diğer üst düzey Ukraynalı yetkililer de daha önce AB’yi olası Rus işgalinden korumadaki rolleri nedeniyle ülkelerinin üyeliği hak ettiğini savunmuşlardı. Moskova’nın herhangi bir AB ülkesiyle silahlı çatışma arzusu göstermediğini de belirtmek gerekir.

Shmygal, Brüksel’in geçen yıl aday ülke olarak Ukrayna’nın gerekli reformları uygulama konusundaki ilerlemesini değerlendirmesinden önce Politico’ya bir röportaj verdi. Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki ay resmi katılım müzakerelerine başlanmasını önermesi bekleniyor.

Başbakan, ülkesinin AB için sorun yaratmayacağı, bunun yerine enerji, güvenlik, savunma ve daha geniş ekonomik konulardaki endişelerin giderilmesinde AB’ye destek olacağı sözünü verdi. Halihazırda Kiev, Rusya’ya karşı yürüttüğü askeri operasyonları ve hükümet harcamalarını finanse etmek için dış yardıma bağımlı durumda.
AB’nin dış politika sorumlusu Joseph Borrell geçen hafta The Guardian’a verdiği bir mülakatta Ukrayna’nın üyeliğe kabul edilmesi halinde diğer tüm ülkelerden daha fazla fayda sağlayacağını ifade etti. Ancak Ukrayna’nın bloğa katılmasının genişleme için hareketsizlik dönemine son vereceğine de dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.