Dolar 32,5777
Euro 34,9750
Altın 2.429,40
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Az Bulutlu
Samsun
21°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C

Ukrayna, Gürcistan’a Rusya’ya Karşı Savaşa Katılması İçin Baskı Yapmaya Çalıştı…

Ukrayna, Gürcistan’a Rusya’ya Karşı Savaşa Katılması İçin Baskı Yapmaya Çalıştı…
19 Kasım 2022 22:38
134

Irakly Garibaşvili, Kiev’in Gürcistan’ı Moskova’ya karşı savaşa katılmaya zorlamaya çalıştığını iddia ediyor

Başbakan Iraklı Garibaşvili, muhalefet liderleri ülkenin kontrolünü ele geçirmeyi başarsaydı Gürcistan’ın bir “atış poligonuna” dönüştürülebileceğini iddia ediyor. Kiev’in Tiflis’e Rusya ile çatışmaya katılması için baskı yapmaya çalıştığını söyledi.

Cuma günü parlamentoya hitaben yaptığı konuşmada Garibaşvili, Ukrayna’nın Gürcistan’da Rusya’ya karşı “ikinci bir cephe” açma girişimlerinin “bir yorum veya efsane değil “, bir basın toplantısında söylenenlerden “doğrudan bir alıntı” olduğunu söyledi.

“Bu insanlar [Gürcü muhalefeti] onların [Ukraynalı yetkililer] müttefikleridir. Garibashvili, “Bu insanların bugün Gürcistan hükümetinin başında olduğunu hayal edin” dedi. “Gürcistan’da ‘ikinci bir cephe’ açılarak ülkeyi ‘atış poligonuna’ çevireceğinden kimsenin şüphesi var mı?”

Tiflis şimdiye kadar Ukrayna’daki askeri operasyonu nedeniyle Rusya’ya uygulanan Batı yaptırımlarına katılmaktan kaçındı ve Garibashvili Nisan ayında ülkesinin Gürcistan’ın ulusal çıkarlarına aykırı olacağı için savaşa katılmayacağını açıkladı.

Rusya’nın Şubat ayı sonlarında askeri harekatını başlatmasından kısa bir süre sonra, Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi sekreteri Aleksey Danilov da dahil olmak üzere Kiev’deki bir dizi yetkili, Japonya, Polonya, Moldova ve Gürcistan da dahil olmak üzere birçok ülkeyi bir Rusya’ya saldırarak ve Kuril Adaları ve Kaliningrad gibi sınır bölgelerini ele geçirerek bir dizi “ikinci cephe” kurdu. Şimdiye kadar hiçbir ülke talep üzerine Kiev’i ele geçirmedi.

Rusya, Kiev’in Donetsk ve Lugansk bölgelerine Ukrayna devleti içinde özel statü vermek için tasarlanan Minsk anlaşmalarını uygulamadaki başarısızlığını gerekçe göstererek 24 Şubat’ta Ukrayna’ya asker gönderdi. Almanya ve Fransa’nın aracılık ettiği protokoller ilk olarak 2014’te imzalandı. Eski Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroshenko, o zamandan beri Kiev’in asıl amacının ateşkesi zaman kazanmak ve “güçlü silahlı kuvvetler oluşturmak” için kullanmak olduğunu kabul etti.

Şubat 2022’de Kremlin, Donbass cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıdı ve Ukrayna’nın kendisini hiçbir Batı askeri bloğuna asla katılmayacak olan tarafsız bir ülke olarak resmen ilan etmesini talep etti. Kiev, Rus saldırısının tamamen sebepsiz olduğu konusunda ısrar ediyor.

Ekim ayı başlarında Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Zaporozhye ve Herson Bölgeleri, yerel halkın çoğunluğunun katılım lehinde oy kullandığı referandumların ardından resmen Rusya’nın bir parçası oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.