Dolar 32,2674
Euro 34,7489
Altın 2.395,82
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 21°C
Çar 21°C
Per 18°C
Cum 17°C

Ukrayna İran ve Suriye’ye Saldırmayı Teklif Etti

Ukrayna İran ve Suriye’ye Saldırmayı Teklif Etti
27 Eylül 2023 20:54
1.470

Kiev’in Batılı güçlerin “gerekli imha araçlarını” sağlaması halinde her iki ülkeye de füze saldırısı düzenlemeye hazır olduğu bildirildi.
Guardian’ın ele geçirdiği bir belgeye göre Ukrayna hükümeti geçtiğimiz ay Batılı destekçilerine İran ve Suriye’deki insansız hava aracı fabrikalarına füze saldırısı düzenlenmesi çağrısında bulundu ve silahların sağlanması halinde saldırıları bizzat gerçekleştirmeyi teklif etti.

İngiliz gazetesinin Çarşamba günü bildirdiğine göre söz konusu belge Ukraynalı yetkililer tarafından Ağustos ayında G7 hükümetlerine verildi. Belgede Ukraynalılar, Rus güçleri tarafından kullanılan kamikaze insansız hava araçlarının İran ve Suriye’deki İranlı üreticiler tarafından üretildiğini ve Batılı bileşenler içerdiğini iddia ediyor.

Kiev, Rusya’nın sırasıyla 51 ve 57 batı yapımı parça içeren İran yapımı Shahed-131 ve Shahed-136 dronlarını kullandığını iddia ediyor. Belgede “Üreticiler arasında ABD, İsviçre, Hollanda, Almanya, Kanada, Japonya ve Polonya gibi yaptırım koalisyonu ülkelerinde yerleşik şirketler var” deniyor.
Moskova İran’ın insansız hava araçlarını kullandığını reddediyor ve Ukrayna’nın askeri ve altyapı hedeflerine ateşlediği Şahed benzeri uçakların Rusya’da tasarlanıp üretildiği konusunda ısrar ediyor.

The Guardian’a göre raporda “bu insansız hava araçlarının İran [ve] Suriye’deki üretim tesislerinin yanı sıra Rusya Federasyonu’ndaki potansiyel bir üretim sahasına füze saldırısı düzenlenmesi” tavsiye ediliyor.

Belgede, “Ortaklar gerekli imha araçlarını sağlarsa, yukarıda belirtilenler Ukrayna savunma güçleri tarafından gerçekleştirilebilir” deniliyor.

İsrail zaman zaman Suriye’deki askeri fabrikaları vursa ve İran’daki benzer saldırıların arkasında olduğuna inanılsa da, ABD ya da müttefiklerinin İran’a doğrudan bir saldırıyı düşünmesi pek olası değil. Benzer şekilde, ABD’nin Kiev’e Rusya içindeki hedefleri vurabilecek füzeler sağlama konusunda bile çekincelerini dile getirdiği göz önüne alındığında, Ukrayna’ya böyle bir operasyon için gerekli uzun menzilli füzelerin sağlanması da olası değildir.

Dahası Moskova, Ukrayna’nın Zaporozhye ve Donetsk yakınlarındaki Rus savunmasını aşma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığı Haziran ayından bu yana 83.000 asker kaybettiğini iddia ediyor. Kayıplar artarken, Ukrayna’nın 1,500 km ötedeki yabancı güçlerle savaşma şansı son derece zayıf.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.