Dolar 32,3939
Euro 34,8222
Altın 2.402,78
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Ukrayna Şehirlerinde Güçlü Patlamalar Rapor Edildi

Ukrayna Şehirlerinde Güçlü Patlamalar Rapor Edildi
3 Ocak 2024 00:18
1.115

Moskova, saldırıların savunma sanayi tesislerini ve mühimmat depolarını hedef aldığını söyledi…

Yerel yetkililere göre Salı sabahı Ukrayna’nın birçok kenti güçlü patlamalarla sarsıldı. Bildirilen saldırılar, Rusya’nın Kiev’i Donetsk ve Belgorod’a ölümcül “terörist saldırılar” düzenlemekle suçlayarak misilleme sözü vermesinin ardından geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı saldırıları doğrulayarak, füze, insansız hava aracı ve diğer askeri teçhizat üreten Ukrayna savunma sanayi tesislerini hedef almak için insansız hava araçları ve uzun menzilli, yüksek hassasiyetli silahlar kullandığını söyledi.

Saldırının aynı zamanda Kiev’in Batılı destekçileri tarafından sağlananlar da dahil olmak üzere füze ve çeşitli mühimmat türleriyle yüklü depolama tesislerini yok etmeyi amaçladığını belirten yetkililer, “tüm hedefler vuruldu” dedi.

Salı sabahı erken saatlerde Kiev Belediye Başkanı Vitaly Klitschko tarafından Kiev’in çeşitli bölgelerinde patlamalar olduğu bildirildi. Bazı tesislerin ve konutların elektriğinin kesildiğini söyleyen Klitschko, “bazı bölgelerde su şebekesinde geçici bir basınç eksikliği olduğunu” da sözlerine ekledi.

Ukrayna Enerji Bakanlığı, grevler nedeniyle kentte yaşayan yaklaşık 260.000 kişinin elektriğe erişemediğini açıkladı.

Belediye Başkanına göre, Ukrayna başkentinin batı kesimindeki Podolsky bölgesinde birkaç yangın çıktı; bir depo binası etkilendi. Başkan, başkentin kuzeybatısında da bir başka deponun yandığını sözlerine ekledi.

Daha sonra Klitschko, Solomensky bölgesinin batısında bir roket saldırısı sonucu 20 kişinin yaralandığını ve bunlardan 19’unun hastaneye kaldırıldığını iddia etti.

Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne göre, Rusya dokuz adet MiG-31 savaş uçağı havalandırdı ve bunlar Kinzhal hipersonik füzelerini yaylım ateşine tuttu. Ayrıca Azak Denizi sularında “düşman taktik havacılığının önemli faaliyetleri” konusunda uyarıda bulundu.

Sosyal medyada yayınlanan birkaç videoda Ukrayna’nın başkentinde büyük yangınlar görülürken, bir klipte şehrin üzerinde uçan bir füzenin görüldüğü iddia ediliyor.

Ukraynalı yetkililer ayrıca Moskova’nın ülkenin Rusya sınırına yakın ve Belgorod’a 80 km’den daha az bir mesafede bulunan Kharkov’a “büyük bir roket saldırısı” düzenlediğini söyledi. Bölgesel yönetimin başkanı Oleg Sinegubov, en az altı roket saldırısı olduğunu iddia etti ve düzinelerce can kaybı olduğunu sözlerine ekledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, saldırılarda dört kişinin öldüğünü ve 92 kişinin de yaralandığını iddia ederek, ülkenin acil servislerinin saldırıdan kaynaklanan serpintiyi ortadan kaldırmak için çalıştığını sözlerine ekledi.

Moskova’nın BM elçisi Vassily Nebenzia Cumartesi günü yaptığı açıklamada Kiev’in hava savunma sistemlerini sık sık uluslararası hukuku ihlal ederek yerleşim bölgelerine konuşlandırdığını ve bunun da sivil kayıplara yol açtığını söyledi.

Saldırı, Rusya Savunma Bakanlığı’nın Pazar günü İngiltere tarafından tedarik edilen Storm Shadow füzelerini taşıyan Ukrayna jetlerinin konuşlandığı havaalanlarına yüksek hassasiyetli füze saldırıları düzenlediğini açıklamasının ardından geldi. Bakanlık tüm hedeflerin vurulduğunu iddia etti.

Cumartesi günü Ukrayna güçleri Rusya’nın sınır kenti Belgorod’a güçlü bir füze saldırısı düzenleyerek aralarında beş çocuğun da bulunduğu 25 kişinin ölümüne ve 109 kişinin yaralanmasına neden oldu. Ayrıca 31 Aralık-1 Ocak gecesi Donetsk’i bombaladılar ve bu saldırıda dört kişi hayatını kaybederken 13 kişi de yaralandı.

Pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’in terör saldırılarının cevapsız kalmayacağını söyleyerek Ukrayna’nın askeri altyapısına yönelik saldırıları arttırma sözü verdi. Ancak Moskova’nın sivilleri hedef alarak misilleme yapma gibi bir planı olmadığını vurguladı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.