Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Ukraynalı Milletvekili Türkiye’deki Zirvede Rus Yetkiliyi Yumrukladı

Ukraynalı Milletvekili Türkiye’deki Zirvede Rus Yetkiliyi Yumrukladı
5 Mayıs 2023 22:58
1.007

Moskova heyeti lideri verdiği demeçte, konukların Kiev temsilcilerinin davranışları karşısında “şok” olduğunu söyledi.

Perşembe günü Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İş birliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) zirvesinde Ukraynalı heyet üyelerinin Rusya’nın da yer aldığı bir toplantıyı bozmaya çalıştığı yumruk yumruğa kavga çıktı. Rus heyetinin başkan vekili Olga Timofeyeva, konukların Ukraynalı meslektaşlarının davranışlarından “şok” olduklarını söyledi.

Timofeeva bir konuşma yaparken, birkaç Ukraynalı misafir arkasından geldi ve büyük bir Ukrayna bayrağı ve bir Ukrayna askeri birliğine ait bir pankart gibi görünen bir şey açtı.

Grup daha sonra kendilerine eşlik etmeye çalışan yetkililerle boğuştu. Bayraklar kaldırıldıktan sonra oturum devam etti.

Parlamento Sivil Toplum Komitesi başkanı Timofeyeva, oturumdan kısa bir süre sonra verdiği demeçte, Ukraynalıların “saldırgan” davrandığını ve Rusya karşıtı sloganlar attığını söyledi. Diğer delegasyonların üyelerinin “tavırları karşısında şok olduklarını” da sözlerine ekledi.

Rus yetkili, “Onlar bize iftira atmak için her türlü platformu kullanıyorlar, biz ise pozisyonumuzu fiilen ifade etmek için her platformu kullanıyoruz” dedi.

Timofeyeva günün ilerleyen saatlerinde Rossiya-1 TV kanalına canlı röportaj verirken, Ukraynalı milletvekili Aleksandr Marikovski elinde Ukrayna bayrağıyla yanında durdu. Rus heyetinin bir üyesi bayrağı Marikovski’nin elinden kaptı ama adam ayrılırken Marikovski peşinden koştu ve ona yumruk attı. Kısa süren kavgayı Türk yetkililer ayırdı.

Türkiye’deki Rusya Büyükelçiliği Sözcüsü Irina Kasımova, Rus heyetinin sekreteri Valery Stavitsky’nin saldırıdan sonra hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Türkiye meclis başkanı Mustafa Şentop, tüm tarafları edebe saygı göstermeye çağırdı.

Daily Sabah’ın aktardığına göre, “Herkes görüş ve düşüncelerini dile getirebilir… Ama biz mitingler yapmaya başlarsak, o zaman bu mitingler… sokak hareketlerine dönüşür” dedi.

Ukrayna parlamentosunda Başkan Vladimir Zelensky’nin Halkın Hizmetkarı partisinin başkanı David Arakhamia, Marikovski’ye “Ukrayna bayrağının onurunu ve onurlu duruşunu savunduğu” için teşekkür etti.

Aralık ayında Rusya, KEİPA’ya yapılan harç ödemelerini askıya aldı ve Ukrayna’yı “Rus karşıtı gösteriler” için platformu kaçırmakla suçladı. Timofeyeva Perşembe günü Moskova’nın “üretken, yapıcı tartışmalar görmediğimiz” için grubun etkinliklerine katılımını yeniden gözden geçirmek zorunda kaldığını söyledi.

Rus milletvekili, “Platformun çok siyasallaştığını anlıyoruz” dedi. Timofeyeva, “Ekonomiye odaklanmaktan [siyasi] bir masa tenisi ve karşılıklı suçlamalara dönüştü” diye ekledi. Aynı zamanda, kurucularından biri olduğu için Rusya’yı forumdan çıkarmanın “imkansız” olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.