Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Açık
Samsun
19°C
Açık
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C

Uluslararası Mahkeme İsrail’e Soykırımı Önleme Emri Verdi

Uluslararası Mahkeme İsrail’e Soykırımı Önleme Emri Verdi
26 Ocak 2024 21:14
1.257

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ayrıca Gazze’ye insani yardım girişine izin verilmesini talep etti…

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika’nın İsrail’e karşı açtığı davaya ilişkin ilk kararını Cuma günü verdi ve Yahudi devletinin Gazze’deki soykırımı önlemek için gerekli tüm adımları atmasını emretti. Ancak mahkeme İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü askeri operasyonları durdurması yönünde bir karar vermedi.

17 yargıçtan oluşan mahkeme heyeti, Lahey’de bulunan mahkemenin Güney Afrika’nın davasına bakma yetkisine sahip olduğunu kabul etti ve Pretoria tarafından talep edilen yedi “acil önlemi” kabul etti. Yargıçlar, İsrail’in soykırım yapmaktan kaçınmasını talep etmenin yanı sıra, Yahudi devletinin soykırım eylemleri gerçekleştiren ordu mensuplarını ve Filistinlilerin soykırıma uğraması için alenen çağrıda bulunan yetkilileri cezalandırmasını emretti. Kararda ayrıca İsrail’in halihazırda işlenmiş olan soykırım eylemlerine ilişkin kanıtları da muhafaza etmesi gerektiği belirtildi.

Yargıçlar ayrıca İsrail’in “Gazze Şeridi’ndeki olumsuz yaşam koşullarını gidermek için acil ve etkili önlemler almasına” hükmetti. Batı Kudüs’ün bu tedbirlere uymak için neler yaptığını bir ay içinde mahkemeye bildirmesi de emredildi.

Karar, İsrail’in “Gazze’deki ve Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarını derhal askıya almasını” emreden bir tedbiri de içeren Güney Afrika’nın tam talep listesinin gerisinde kalıyor.

Ancak bu karar, mahkemenin “sahte ve aldatıcı” olarak nitelendirdiği davanın tamamını reddetmesini talep eden İsrail için de bir darbe oldu.

UAD’nin kararları nihai ve yasal olarak bağlayıcı olsa da, mahkemenin bunları uygulamak için herhangi bir yöntemi bulunmuyor. Yine de Filistin Dışişleri Bakanlığı Cuma günkü kararı hiçbir devletin hukukun üstünde olmadığına dair “önemli bir hatırlatma” olarak selamladı.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor Cuma günü yaptığı açıklamada ülkesinin amacının “Filistin’deki masumların durumunu vurgulamak” ve “adalet ve özgürlük eksikliğine dikkat çekmek” olduğunu söyledi. Dava nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Pandor Ubuntu Radyosuna Pretoria’nın bu hedeflere çoktan ulaştığını söyledi.

Güney Afrika davayı Aralık ayı sonunda açmış ve İsrail’in “Gazze’deki Filistinlileri öldürerek, onlara ciddi bedensel ve zihinsel zarar vererek ve fiziksel yıkımlarına yol açacak şekilde hesaplanmış yaşam koşulları uygulayarak” BM Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini savunmuştu.

Hamas savaşçıları 7 Ekim’de İsrail’e saldırarak yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 250 kişiyi rehine olarak Gazze’ye götürdü. İsrail buna Filistinli militan gruba savaş ilan ederek ve Gazze’yi neredeyse tamamen kuşatma altına alarak karşılık verdi. Üç hafta süren hava bombardımanının ardından İsrail kara kuvvetleri Ekim ayı sonunda bölgeye girdi ve Hamas ile çatışmaya devam etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın son rakamlarına göre İsrail operasyonu, yaklaşık üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 26.000’den fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bu ayın başlarında yayınlanan bir BM raporuna göre Gazze’nin altyapısının yaklaşık %60’ı tahrip edilmiş durumda ve nüfusun dörtte biri açlık çekiyor ve içme suyuna erişemiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.