Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C
Per 20°C

UNICEF: Gazze Artık Çocuklar İçin Bir Mezarlık

UNICEF: Gazze Artık Çocuklar İçin Bir Mezarlık
1 Kasım 2023 22:27
1.982

UNICEF, İsrail-Hamas savaşını kınayarak, çocuk ölümleri konusundaki en kötü korkularının gerçekleşmekte olduğunu söyledi…

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İsrail-Hamas savaşında insani ateşkes çağrısını yineleyerek çatışmaların Gazze’de binlerce çocuğun ölümüne yol açtığını ve çok daha fazlasının şiddet ve su krizi nedeniyle risk altında olduğunu söyledi.

UNICEF sözcüsü James Elder Salı günü Cenevre’de gazetecilere yaptığı açıklamada “Gazze binlerce çocuk için bir mezarlığa dönüştü,” dedi ve ekledi: “Bu herkes için bir cehennem.” Elder, Filistin bölgesinde 3,450’den fazla çocuğun öldürüldüğünü ve ölü sayısının her geçen gün önemli ölçüde arttığını belirtti.

Elder yorumlarını, İsrail’in 7 Ekim’de tahminen 1,400 kişinin ölümüne yol açan Hamas terör saldırılarına karşılık olarak Gazze’ye yönelik kara harekâtını tırmandırdığı sırada yaptı. Gazze’nin su sistemi de çatışmalar nedeniyle felç oldu ve bölgede toplam ölü sayısının 8,000’den fazla olmasına katkıda bulundu.

Elder, “Çocuklara yönelik tehditler bombaların ve havan toplarının ötesine geçiyor” dedi. Elder, Gazze’nin su üretim kapasitesinin normal seviyesinin %5’ine düştüğünü ve bunun da 1 milyondan fazla çocuğu susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya bıraktığını sözlerine ekledi. Birçok çocuk çaresizlikten tuzlu su içerek hastalandı.

Elder, İsrail ve Hamas arasındaki son savaştan önce bile Gazze’deki çocukların dörtte üçünden fazlasının yaşadıkları travma nedeniyle ruh sağlığı desteğine ihtiyaç duyduklarının tespit edildiğini belirtti. “Çatışmalar durduğunda, bunun çocuklara ve toplumlarına maliyeti nesiller boyu devam edecek” dedi.

UNICEF sözcüsü, Gazze’deki çocukların “bir kâbus yaşadığını” belirterek, İsrail’in bölgeye yönelik kuşatmasını sona erdirmesi gerektiğini söyledi. Sözcü, Gazze’ye gıda, su, yakıt, tıbbi malzeme ve diğer insani yardımların güvenli geçişine izin verecek şekilde tüm geçişlerin açık olması çağrısında bulundu. “Eğer ateşkes olmazsa – su, ilaç ve kaçırılan çocuklar serbest bırakılmazsa – o zaman masum çocukları etkileyen daha büyük dehşetlere doğru sürükleniriz.”

İsrail hükümeti, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği vahşetin BM tarafından yeterince kınanmadığını savunarak BM’ye ateş püskürdü. Batı Kudüs’ün BM Büyükelçisi Gilad Erdan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, delegasyon üyelerinin Holokost sırasında Yahudilerin takmaya zorlandıkları etiketlere atıfta bulunarak sarı yıldızlar takarak tepki vereceklerini duyurdu. Erdan BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada “Bugünden itibaren bana her baktığınızda kötülük karşısında sessiz kalmanın ne anlama geldiğini hatırlayacaksınız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.