Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 27°C

USD Küresel Hakimiyetini Kaybedecek

USD Küresel Hakimiyetini Kaybedecek
22 Şubat 2023 00:47
214

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova’nın uluslararası yerleşimler için güvenli bir sistem geliştirmek amacıyla ortaklarıyla işbirliği yapacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü yaptığı açıklamada, ABD ve diğer Batı para birimlerinin küresel sınır ötesi işlemlerde lider konumlarını kaçınılmaz olarak kaybedeceğini söyledi.

Yıllık konuşmasını Federal Meclis’e ileten devlet başkanı, Moskova’nın müttefikleriyle, dolara veya euroya bağımlı olmayan güvenli bir uluslararası yerleşim sistemi inşa etmek için işbirliği yapacağını söyledi.

Putin’e göre Batılı devletlerin mevcut politikaları ABD doları ve Euronun uluslararası ödemelerde evrenselliğini kaybetmesine neden oluyor.

Rusya’nın eski Batılı ortaklarının Moskova’yı dolar ve diğer Batı para birimleri cinsinden ödemeleri kısmaya zorladığını açıkladı.

Aralık ayında Putin, Rusya’nın dış ticaretinde ruble işlemlerinin payının 2022’nin başından bu yana ikiye katlandığını ve şu anda ülke yerleşimlerinin üçte birini oluşturduğunu belirtmişti. Rusya’nın uluslararası ortaklarıyla ticarette ABD doları ve euro yerine ulusal para birimlerinin kullanılmasının artmaya devam edeceğini öngördü.

Rus ekonomisini dolardan arındırma süreci, Batılı ülkelerin Kırım’ın daha önce Ukrayna’nın bir parçası olan Rusya ile yeniden birleşmesi nedeniyle Moskova’ya karşı ilk yaptırımları uygulamaya koyduğu 2014 yılında başladı. Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasından bu yana uygulanan yaptırımlar, özellikle Rusya’nın 300 milyar doları aşan döviz rezervleri ve diğer varlıklarının ABD ve müttefikleri tarafından dondurulmasının ardından süreci hızlandırdı.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.