Dolar 32,4268
Euro 34,8288
Altın 2.442,65
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 18°C

Voyager 1’in Dünya’ya Gönderdiği Anlamsız Verilerin Sebebi Belli Oldu…

Voyager 1’in Dünya’ya Gönderdiği Anlamsız Verilerin Sebebi Belli Oldu…
9 Nisan 2024 22:14
1.244

İnsanoğlunun güneş sistemi dışına çıkan ilk aracı, bir süre önce anlamsız sinyaller göndermeye başlamıştı. Voyager 1’in uzaylıların eline geçtiğini, onlar tarafından yeniden programlandığını ve dünyaya uzaylıların mesajlarını gönderdiğini düşünenler bile oldu. NASA bu gizemi ancak 5 ay sonra çözdü.

Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana, NASA’nın efsanevi Voyager 1 sondası Dünya’ya okunamayan, anlamsız bilim ve mühendislik verileri gönderiyor. NASA uzay aracının neden böyle anlamsız veriler gönderdiğini çözebilmek için tam 5 ayını harcadı.

NASA mühendisleri çalışmalarının sonunda artık, Voyager’ın bilim ve mühendislik verilerinin telemetri modülasyon ünitesi (TMU) ve radyo vericisi verileri göndermeden önce, bu verilerin paketlenmesinden sorumlu bilgisayar olan uçuş veri alt sistemindeki (FDS) küçük bir bozuk hafıza bölümü nedeniyle bozulduğunu doğrulamayı başardılar.

Uzay aracındaki bilgisayarın hafıza modülü arızalanmış ve bu yüzden de dünyaya bozuk veriler gönderiyor.

Mart ayı başında ekip, uzay aracındaki bilgisayarın yazılım kodunun yanı sıra değişkenleri içeren FDS belleğinin bir okumasını geri göndermesini istemek için bir ‘dürtme’ komutu yayınladı. Ekip, bu okumayı kullanarak FDS belleğinin yaklaşık %3’ünün bozulduğunu ve bilgisayarın normal işlemleri gerçekleştirmesini engellediğini doğruladı.

NASA, sorunun iki olası nedeni olduğunu söylüyor: Uzaydan gelen bir enerji parçacığın çarpması veya silikonun artık 46 yaşında olması… Bu araç inşa edilirken 46 sene boyunca çalışacağı hiç düşünülmüyordu. 20-30 sene önce ömrünü tamamlamış ve uzayda bir çöp olarak dönüp duruyor olması gerekiyordu.

Mesajlara 2 gün sonra cevap veren uzay gemisi

Bir uzay aracında hata ayıklamak ve onarmak kolay bir iş değil. Voyager 1, yıldızlararası uzaya ulaşan, yani güneş sisteminin dışına çıkan ilk insan yapımı nesne. Uzay aracına bir komut gönderilmesinden sonra ondan bir yanıt alınması için 45 saat beklemek gerekiyor. Bu nedenle mühendisler en ufak testler için bile haftalarca hatta aylarca süren veri alışverişine sabretmek durumundalar.

Bu yüzden de NASA mühendisleri, hafıza modülündeki hatayı ancak 5 ayda tespit edebildiler. Mühendisler şimdi hafızanın bozuk olan %3’lük kısmını devre dışı bırakacak bir yazılım güncellemesi yapmak ve bunun doğru çalıştığından emin olmak için aylarca sürecek bir komut gönder – cevap al kısır döngüsüne hazırlanıyorlar. Yalnız, aradan geçen bu onlarca ay boyunca Voyager devasa bir uzay gemisinin yanından geçip uzaylılarla temas kurmuş olsa bile haberimiz olmayacak, çünkü gelen veriler anlaşılmıyor.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.