Dolar 32,8364
Euro 35,1495
Altın 2.451,42
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Sal 27°C
Çar 30°C
Per 29°C
Cum 28°C

Vučić’den BM’nin Srebrenitsa Kararına Tepki

Vučić’den BM’nin Srebrenitsa Kararına Tepki
24 Mayıs 2024 11:59

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Batı destekli ‘Srebrenitsa soykırımı’ karar tasarısına insanlığın üçte ikisinin karşı çıktığını ve bu tasarının amacına ulaşamadığını söyledi.

Almanya ve Ruanda tarafından önerilen ve 11 Temmuz’u ‘Srebrenitsa soykırımını anma günü’ olarak belirleyen karar tasarısı, BM üyesi 193 ülkeden 84’ünün lehte, 19’unun aleyhte oy kullanmasıyla kabul edildi. 68 ülke çekimser kalırken, 20 ülke oturumu terk etti.

Oturumun ardından gazetecilere konuşan Vučić, “Toplamda 107 ülke bu öneriyi kabul etmek istemedi,” dedi. “Sonunda, belki de 60 ülke, ya da daha azı, tehditler ve baskılar sonucunda 84’e kadar çıktı,” diye ekledi.

Karar, Bosna Savaşı sırasında (1992-1995) etnik Sırp güçlerinin Srebrenitsa kasabasını ele geçirdiği trajik bir olayla ilgiliydi. Bosnalı Müslümanlar (Boşnaklar), çatışmalar sırasında tahminen 8.000 kişinin -çoğu savaşçı- öldürülmesinin soykırım olduğunu iddia ettiler. Batı destekli Yugoslavya savaş suçları mahkemesi – Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin öncülü – bu iddiayı tartışmalı hukuki gerekçelerle kabul etti.

Vučić, Perşembe günü yaptığı açıklamada “Bunu ortaya atanlar her şeyi yanlış anladılar” dedi. “Bölünmeleri artırmak ve Sırbistan’ı küçük düşürmek için her şeyi yaptılar. Ama biz dimdik durduk.”

Sırbistan Cumhurbaşkanı, “Savaştık ve ülkemizin onurunu savunduğumuza inanıyorum” diye ekledi.

Oylamadan önce bir konuşma yapan Vučić, Batı’nın Balkanlar’da “uzlaşmayı” savunurken böyle bir karar tasarısına destek vermesinin ikiyüzlülük olduğunu söyledi. Ayrıca Genel Kurul’a Batılı güçlerin Mart ayında NATO’nun Yugoslavya’yı bombalamasının 25. yıldönümünde Belgrad’ı “geleceğe bakmaya” ve geçmişi gündeme getirmemeye çağırdıklarını, ancak sadece iki gün sonra Srebrenitsa karar tasarısını hazırlamaya başladıklarını hatırlattı.

“Siyasi amaçları olduğunda, geçmişe daha fazla girebilirler. Ancak bir başkası geçmiş hakkında konuştuğunda, bu hiçbir şey ifade etmez,” dedi Vučić.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada Almanya’nın Nazi geçmişinden sonra kimseye soykırım dersi vermeye hakkı olmadığını söyledi. Nebenzia ayrıca belgenin kabul edilmesini, sponsorları için Bosna’daki barışı ve tüm bölgedeki güvenliği tehdit edecek bir “Pirus zaferi” olarak nitelendirdi.

Dünyaca ünlü Sırp film yönetmeni ve senarist Emir Kusturica, oylamanın ardından RT Balkans’a yaptığı açıklamada, bunun “medeniyet umutsuzluğunun yansıması” olduğunu söyledi. Kusturica, “Tarihsel olarak soykırımın en büyük kurbanlarından biri olan bir ulusu, bir başkasına karşı soykırım yapmakla suçlamak başlı başına bir vahşettir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.