Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Wagner Ayaklanmayı Sona Erdirmeyi Kabul Etti

Wagner Ayaklanmayı Sona Erdirmeyi Kabul Etti
25 Haziran 2023 12:10
555

Belarus cumhurbaşkanı, Evgeny Prigozhin’in Moskova’ya yürüyüşünü durdurmayı ve “kan banyosunu” önlemeyi kabul ettiğini söyledi…

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Wagner Grubu lideri Evgeny Prigozhin’in savaşçıları için “güvenlik garantileri” karşılığında isyanını terk edeceği bir anlaşma yaptığını açıkladı.

Lukaşenko’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Evgeny Prigozhin, Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da Wagner’in silahlı adamlarının hareketini durdurma ve gerginliği azaltmak için daha fazla adım atma önerisini kabul etti” denildi.

Açıklamaya göre, Lukaşenko ve Prigozhin “bütün gün” görüşmeler yaptılar ve “Rusya topraklarında bir kan banyosu başlatmanın kabul edilemezliği konusunda bir anlaşmaya vardılar.”

Lukaşenko’nun ofisi, görüşmelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile koordineli olarak yapıldığını belirterek, Prigozhin’e “Wagner PMC savaşçıları için güvenlik garantileri ile durumu çözmek için avantajlı ve kabul edilebilir bir seçenek” sunulduğunu da sözlerine ekledi.

Haber, bir Wagner konvoyunun Moskova’ya yaklaştığı sırada, özel askeri kıyafet üyelerinin güneydeki Rostov-na-Donu kentinden geçmesinden birkaç saat sonra geldi. Cuma gününden bu yana yayınlanan bir dizi video açıklamasında Prigozhin, yozlaşmış olduğunu düşündüğü Rus askeri yetkilileriyle yüzleşmek için Moskova’ya doğru ilerlediğini açıkladı.

Prigozhin, Rus müesses nizamından hiçbir destek görmedi. Bunun yerine, Putin, Wagner şefini “ülkemizi ve halkımızı sırtından bıçaklamakla” suçlarken, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigozhin hakkında “silahlı isyan çağrısı” yaptığı gerekçesiyle cezai soruşturma başlattı.

Üst düzey Rus siyasi ve askeri figürleri, Prigozhin’in isyanını kınadı ve Wagner savaşçılarını silahlarını bırakmaya çağırdı.

Lukaşenko’nun açıklamasından kısa bir süre sonra Prigozhin, birliklerinin Moskova’ya itmekten vazgeçtiğini ve saha kamplarına geri döndüğünü doğruladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.