Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 19°C

Wagner Patronu Moskova’daki Ayaklanmanın İptalini Doğruladı

Wagner Patronu Moskova’daki Ayaklanmanın İptalini Doğruladı
25 Haziran 2023 12:22
1.136

İsyancı PMC, lideri Evgeny Prigozhin’in açıkladığı gibi saha kamplarına geri dönüyor…

Wagner Grubu özel askeri şirketi (PMC), lideri Evgeny Prigozhin’in Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, “saha kamplarına” geri dönüyor. Birlikleri bir gecede bir isyan düzenledi, güneydeki Rostov-na-Donu kentindeki çok sayıda askeri ve idari bölgenin kontrolünü ele geçirdi ve Moskova’ya doğru bir ilerleme başlattı.

Prigozhin, ayaklanmanın büyük bir kan dökülmesinin eşiğine geldiğini söyledi ve Wagner’in ilerleyen kollarının “plana göre” kamplarına geri döneceğini duyurdu.

“PMC Wagner’i dağıtmak istediler. 23 Haziran’da bir günde Adalet Yürüyüşü’ne çıktık. Moskova’ya sadece 200 km kısa bir sürede ilerledik ve bu süre zarfında savaşçılarımızın kanından tek bir damla bile dökmedik.” iddiasında bulundu.

Bununla birlikte, isyan sırasında, özel askeri teçhizatın birden fazla uçağı düşürdüğü ve Rus kuvvetleriyle defalarca çatıştığı bildirildi.

Duyuru, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun basın servisinin Prigozhin ile başarılı müzakereler yürüttüğünü açıklamasından kısa bir süre sonra geldi. Minsk’e göre, görüşmeler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile koordineli olarak gerçekleştirildi.

Belarus cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, “Evgeny Prigozhin, Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya’da Wagner’in silahlı adamlarının hareketini durdurma ve gerginliği azaltmak için daha fazla adım atma önerisini kabul etti” denildi. Prigozhin’e “Wagner PMC savaşçıları için güvenlik garantileri ile durumu çözmek için avantajlı ve kabul edilebilir bir seçenek” sunulduğunu da ekledi.

Ancak Wagner komutanının kendisi, son açıklamalarında Lukaşenko ile yapılan görüşmelerden bahsetmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.