Dolar 32,3533
Euro 34,7846
Altın 2.393,80
BİST 10.260,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

Xi’den Tayvan Konusunda Uyarı

Xi’den Tayvan Konusunda Uyarı
27 Aralık 2023 22:12
1.048

Çin lideri adadaki seçimler öncesinde “tam bir birleşme” sözü verdi…

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Salı günü yaptığı açıklamada, Pekin’in Tayvan’ın ayrılmasını önlemek için “her türlü yolu” kullanacağını söyledi ve adanın anakara ile yeniden birleşmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Xinhua haber ajansına göre Xi’nin yorumları, Mao Zedong’un 130. doğum günü münasebetiyle düzenlenen bir sempozyumda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’ne yaptığı konuşmanın bir parçasıydı.

Xi’nin “Tayvan’ın herhangi bir şekilde Çin’den ayrılmasını sağlamaya çalışanlara kararlılıkla engel olacağız” dediği aktarıldı.

Xi ayrıca Çin’in “tamamen yeniden birleşmesini” hem ulusal çıkar hem de halkın arzusu doğrultusunda “kaçınılmaz bir eğilim” olarak tanımladı. Xi, ada ile ilişkilerin “barışçıl gelişimini teşvik etmek” ve “her alanda” daha fazla entegre kalkınma için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Pekin Tayvan’ı egemen Çin toprağı olarak görüyor ve bağımsız bir devlet ilan etme girişimlerinin savaş anlamına geleceği uyarısında bulunuyor. NBC News’e göre Xi, geçen ay Kaliforniya’da bir araya geldiklerinde ABD Başkanı Joe Biden’a bu noktayı açıkça ifade etti.

Çin liderinin Biden’a Tayvan ile barışçıl bir yeniden birleşme için Çin’in “geniş bir alan” sağlayacağını ancak Taipei’nin herhangi bir ayrılıkçı hareketine müsamaha göstermeyeceğini söylediği bildirildi.

Tayvan’da 13 Ocak’ta parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması planlanıyor. İktidardaki Demokratik İlerleme Partisi’nden (DPP) Lai Ching-te kazanmanın açık favorisi olarak görünüyor. Kendisini “Tayvan’ın bağımsızlığı için çalışan bir işçi” olarak tanımlayan Lai Ching-te, Pekin’i adayı silahlı güçle tehdit etmekle suçladı.

Xi Salı günü yaptığı konuşmada Tayvan seçimlerine ya da adaya karşı güç kullanımına hiç değinmedi.

Çin anakarasından yaklaşık 180 km uzaklıkta bulunan ada bir zamanlar Formosa olarak biliniyordu. Çin, adanın 1895’teki işgalinin ardından burayı Japonya’ya bıraktı ve Tokyo’nun 1945’te müttefik güçlere teslim olmasının ardından geri aldı. Çinli milliyetçiler 1949’da Mao’nun Komünistlerine karşı iç savaşı kaybettiklerinde, ABD’nin yardımıyla adaya tahliye oldular ve Taipei’yi Çin Cumhuriyeti’nin başkenti ilan ettiler.

1971 yılında BM’nin Pekin’deki hükümeti Çin’in meşru hükümeti olarak tanıması, birçok ülkenin Tayvan’ı tanımamasına yol açtı. 1972’de ABD, Pekin’in “tek bir Çin olduğu ve Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğu” yönündeki görüşünü kabul etti.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.