Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

Yapay Zeka, 2000 Yıllık Parşömenin Gizli Metnini Ortaya Çıkardı

Yapay Zeka, 2000 Yıllık Parşömenin Gizli Metnini Ortaya Çıkardı
7 Şubat 2024 11:54
1.263

Araştırmacılar, Vezüv Yanardağı’nın patlaması sırasında yanan 2000 yıllık parşömenin gizli metnini yapay zeka kullanarak çözdüler .

Kömürleşmiş papirüsün, bir Yunan filozofunun derin düşüncelerini içerdiği ve Epikurosçu felsefe okuluna dair daha önce hiç görülmemiş içgörüleri açığa çıkardığı açıklandı.

Bir parça kömüre benzeyen parşömeni dijital olarak taradıktan sonra araştırmacılar, papirüsü sanal olarak açmak ve harfleri tespit etmek için 3 boyutlu haritalama ve yapay zeka tekniklerini kullandılar.

Araştırma, FU Berlin’den Youssef Nader, Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden Luke Farritor ve Zürih İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Julian Schilliger olmak üzere üç araştırmacı tarafından gerçekleştirildi.

Araştırmacılar bu tekniği daha fazla bilgiyi ortaya çıkarmak için kullanmayı umuyorlar.

Parşömenler, 18. yüzyılda bir çiftçinin Herculaneum antik kentinin üzerinde bir kuyu kazarken gömülü bir Roma villasını ortaya çıkarmasıyla keşfedildi.

Papirüs tomarlarından oluşan geniş bir kütüphane, volkanik enkazın ısısıyla karbonize olmuş, onları son derece kırılgan ama hâlâ sağlam bırakmıştı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.