Dolar 32,5216
Euro 34,9599
Altın 2.438,77
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C
Cum 19°C

Yeni Delhi Sakinleri Kötü Hava Kalitesi Nedeniyle Hayatlarından 12 Yıl Kaybediyor

Yeni Delhi Sakinleri Kötü Hava Kalitesi Nedeniyle Hayatlarından 12 Yıl Kaybediyor
31 Ağustos 2023 20:26
910

Araştırmalar, Hindistan’ın kuzey bölgelerinde 500 milyon insanın DSÖ yönergelerinden 17 kat daha yüksek kirlilikle yaşadığını gösteriyor…

Yeni Delhi’deki G20 zirvesi öncesinde Chicago Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, Hindistan’ın başkentinin DSÖ yönergelerinin 25 kat üzerinde seviyelerle dünyanın en kirli mega kenti olduğunu gösteriyor. Araştırma, kötü hava kalitesi nedeniyle sakinlerin yaşamlarının 12 yıl kısaltılabileceği konusunda uyarıyor.

‘AQLI 2023’ başlıklı rapor, Hindistan’ı yüksek partikül kirliliği konsantrasyonlarından etkilenen çok sayıda insan nedeniyle hava kirliliğinin bir sonucu olarak “en büyük sağlık yükü” ile karşı karşıya kalan ülke olarak tanımlıyor.

Hindistan’ın Kuzey Ovaları’nda, ortalama bir sakin, kirlilik seviyeleri devam ederse, yaşam beklentilerinin yaklaşık sekiz yılını kaybetmek için “yolda” olduğu konusunda uyarıyor. Yaklaşık yarım milyar insana ev sahipliği yapan bu bölge, Bihar, Chandigarh, Haryana, Pencap, Uttar Pradeş ve Batı Bengal eyaletlerinin yanı sıra Delhi de dahil olmak üzere çeşitli birlik bölgelerini içeriyor.

Raporda, vatandaşların sağlığına yönelik ana tehdidin, 59’ten bu yana dünya genelinde kirlilikteki artışın% 1,2013’ini oluşturan Hindistan’daki partikül kirliliği konsantrasyonlarından kaynaklandığı açıklandı. Yeni ve revize edilmiş 2021 uydu kaynaklı verilere göre, Hindistan’daki kirlilik 2020 ve 2021 yılları arasında önemli miktarda arttı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen yönergelerden 25 kat daha yüksek yıllık ortalama partikül kirliliğine sahip olan Yeni Delhi’de durum vahimdir.

Ortalama olarak, çalışma, Bangladeş, Nepal, Hindistan ve Pakistan’ın ağır kirli Güney Asya ülkelerinin sakinlerinin, kirlilik nedeniyle yaşamlarının yaklaşık beş yılını kaybedeceklerini buldu. Buna karşılık, Amerikalılar kötü hava kalitesinin bir sonucu olarak hayatlarının sadece 3.6 ayını kaybedecekler.

Güney Asya’daki hava kirliliğindeki artış, son yirmi yılda “sanayileşme, ekonomik kalkınma ve nüfus artışı” na bağlanabilir. Raporda ayrıca, Hindistan yollarındaki araç sayısının 2000’li yılların başından bu yana dört katına çıkması nedeniyle trafikteki artışın önemli bir katkıda bulunan faktör olduğu belirtildi. Delhi’de, Diwali festivali (Ekim-Kasım) sırasında komşu eyaletlerde çiftlik anızlarının yakılması ve endüstriyel emisyonlar da önemli nedenler olarak görülüyor.

Raporda ayrıca, dünyanın en büyük iki kıtasının “kirlilik nedeniyle kaybedilen yaşam yıllarının% 92,7’sine katkıda bulunmasına” rağmen, Asya ve Afrika’daki çok az ülkenin “hava kalitesi standartlarına” sahip olduğu belirtildi. Ayrıca, “uyumlu politika eylemi olmadan, hava kirliliği tehdidinin de büyüyeceği” konusunda uyardı.

Yeni Delhi, son yıllarda sık sık dünyanın en kirli başkenti olarak listelenmiştir. Hindistan hükümeti, kirlilik seviyelerini azaltmayı amaçlayan bir dizi program sunarak konuya yanıt verdi. 2019 yılında Modi hükümeti, 2017 partikül kirliliği seviyelerini 20 yılına kadar% 30 ila% 2024 arasında azaltmayı amaçlayan Ulusal Temiz Hava Programı’nı (NCAP) başlattı. Program, en az 2022’i ağır kirli Kuzey Ovaları bölgesinde bulunan 40 şehirde 2026 yılına kadar partikül kirliliği seviyelerini% 131 oranında azaltmak amacıyla 38 yılında yenilendi.

Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 23 Mayıs’ta sağlanan veriler, Delhi’deki partikül madde konsantrasyonunun 2021-22 mali yılında arttığını gösteriyor. Bununla birlikte, hükümet, aynı dönemde 34-2017’e kıyasla% 18’lük bir iyileşmeye tanık olan Mumbai gibi diğer büyük şehirlerde başarı elde edebildi. Kirliliği azaltmak amacıyla, Hindistan hükümeti araç emisyon normlarını sıkılaştırdı, metro raylarını tanıttı, daha fazla otoyol geliştirdi ve elektronik araçların benimsenmesini artırdı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.