Dolar 32,3645
Euro 34,9526
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Yeni Zelanda Hükümeti Yeni Başbakanını Seçti

Yeni Zelanda Hükümeti Yeni Başbakanını Seçti
22 Ocak 2023 01:20
83

İktidardaki İşçi Partisi’nin bir sonraki lideri Covid-19 müdahale bakanı Chris Hipkins

Yeni Zelanda’nın iktidardaki İşçi Partisi Cumartesi günü Chris Hipkins’i bir sonraki başbakan olarak aday gösterdi. Pasifik ülkesinin Covid-19 müdahalesinin eski başkanının, Başbakan Jacinda Ardern’in önümüzdeki ay istifası yürürlüğe girdiğinde görevi devralması bekleniyor.

44 yaşındaki Hipkins şu anda eğitim, polis ve kamu hizmeti bakanlıklarının başında bulunuyor, ancak 2020’de sağlık bakanı olarak öne çıktı. Ardern, Hipkins’i Kasım 2020’de yeni oluşturulan Covid-19 müdahale bakanlığına atadı ve bu görevi geçen yıl Temmuz ayına kadar sürdürdü. Partinin meclis grubunun onu Pazar günü resmen onaylaması bekleniyor.

İşçi Partisi’nin ülkenin ilk Maori Başbakanı olarak Adalet Bakanı Kiri Allan’ı seçebileceği tahmin edilse de, Hipkins’in Ardern’in yerini alan tek aday olduğu bildirildi. Allan, Hipkins’i “belirleyici” olarak öven bir bildiri yayınladı ve onun “inanılmaz derecede güçlü bir başbakan” olacağını söyledi .

10 milletvekili genel olarak parlamentodaki İşçi Partisi çoğunluğunu destekleyen Yeşil Parti, “yoksulluğu sona erdirmek, cesur iklim eylemi yapmak ve doğal vahşi yaşamımızı korumak” için onunla çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Muhalefetteki Ulusal Parti henüz seçim hakkında yorum yapmazken, çapraz bençli ACT, Hipkins’i selefi gibi “Yeni Zelanda’yı spinle kar yağdırmak yerine madde teslim etmeye” çağırdı .

İlk olarak 2008’de seçilen Hipkins, başkent Wellington’ın banliyölerinde bir seçmen olan Remutaka’yı temsil ediyor. Seçmenler, Yeni Zelanda’daki seçmenler arasında en yüksek büro ve idari işçi yüzdesine sahip olma gibi şüpheli bir ayrıcalığa sahiptir.

42 yaşındaki Ardern, bu hafta başlarında 7 Şubat’ta istifa edeceğini açıklayarak ülkeyi ve birçok yabancı gözlemciyi şaşkına çevirdi. Gözü yaşlı Başbakan , dümende neredeyse altı yıl geçirdikten sonra yola devam etmek için “tankta yeterince” olmadığını söyledi.

Ayrıca, o sırada Başbakan 2017’de istifa ettiğinde parti lideri oldu. 2020’de yeniden seçilmesi ezici bir zaferdi ve İşçi Partisi’nin parlamentoda tam bir çoğunluk elde etmesini sağladı. Parti şu anda 64 sandalyeye sahip olsa da, yükselen enflasyon, suç ve yoksulluk arasında Ekim ayında yapılması planlanan genel seçimler öncesinde zayıf bir anket yapıyor.

Ardern ve Hipkins yönetimi altında, Yeni Zelanda, iki ana adaya tüm seyahatleri yasaklayarak ve geçen yılın Ağustos ayına kadar yeniden açılmayarak, dünyadaki en zorlu pandemik kilitlenmelerden birini uyguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.