Dolar 32,4809
Euro 34,9665
Altın 2.435,21
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 21°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C

Yunanistan’ın Son Umudu Macron: Türkiye’ye Karşı Siper!

Yunanistan’ın Son Umudu Macron: Türkiye’ye Karşı Siper!
18 Eylül 2022 17:38
194

‘Ankara nereye gidiyor?- Ege’deki gerilimin kontrolden çıkması endişesi güçleniyor?’ diyen gazeteler, Yunan Başbakan Miçotakis ve Fransız lider Macron’un görüşmesini sevinç çığlıkları atarak sayfalarına taşıdı.

Türkiye’yi dakika dakika izleyen Yunan medyasında, bu günkü manşetler Paris’te ki Macron-Miçotakis buluşması ve Ankara’dan gelen yeni açıklamalara ayrıldı. Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün açık şekilde Yunanistan’a “Akıllı ol” diyerek seslendi.

‘Akar’dan Atina’ya karşı yeni ateş-Aynaya baksınlar’ başlığını atan Kathimerini, Türkiye Savunma Bakanı’nın sözlerini ilk sayfasından verdi.

Türk bakanın sözlerini manşetine taşıyan bir başka yayın organı CNN Yunanistan, ‘Meydan okuma sürüyor: Akar Yunanistan’ı iki yüzlü diplomasi yürütmekle suçluyor’ başlığını tercih etti.

To Vima, ‘Akar’dan yeni tehditler’ derken, Eleftheros Typos gazetesinin başlığı ‘Akar’ın da tepesi attırdık’ oldu.

63205aca86b2471ddc756e7a Life Haber Ajansı

Yunanistan hükümet sözcüsü Yannis Oikonomou, Savunma Bakanı Akar’a dakikalar sonra bir radyo yayınında yanıt verdi, açıklamaları ‘çılgınlık ve aşırılık’ olarak nitelendirdi.

‘ANKARA NEREYE GİDİYOR?’

To Vima gazetesi, ‘Ankara Yunan Viper’lara öfkeli: ABD’ye tehdit ve ateş’ başlıklı haberinde, Washington tarafından Atina’ya teslim edilen modernize edilmiş ilk savaş uçaklarının Türkiye’de tepkiyle karşılandığını yazdı. Viper seviyesine yükseltilen F-16’lardan ikisi Yunanistan’a ulaştı, 81 jet daha modernize edilip Yunan ordusuna teslim edilecek.

63205ad886b2471ddc756e7c Life Haber Ajansı

‘Ankara nereye gidiyor?- Ege’deki gerilimin kontrolden çıkması endişesi güçleniyor?’ diyen Ta Nea gazetesi, muhtelif girişimlerle bir ‘kaza’ tehdidinin Türkiye’nin gündeminde kalmasının seçimlere kadar beklendiğini savundu.

Türkiye’den gelen açıklamaları ‘savaş çığırtkanlığı’ olarak sunan To Vima, ‘Ankara yeni meydan okumalarla kontrolden çıkıyor’ başlığını attı.

MACRON ‘SİPER’ YORUMUNU YAPTI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Fransa ziyareti, medyada geniş şekilde yer buldu. Miçotakis ve eşi Mareva Grabowski Miçotakis, Elysee Sarayı’nda Emmanuel Macron ve Fransa First Lady’si Brigitte Macron tarafından karşılandı.

63205b9686b2471ddc756e83 Life Haber Ajansı

Fransız ve Yunan liderlerin görüşmesinden sonra yapılan ortak açıklamada, “Bu stratejik işbirliği, Doğu Akdeniz’de herhangi bir çalkantıya izin vermeyecek” denildi. “Yunanistan’ın egemenliğini bütünüyle destekliyoruz” diyen Emmanuel Macron, Atina ve Paris arasındaki askeri ortaklığı bölgedeki provokasyonların önündeki bir siper olarak tanımladı.

Yunan Başbakan Miçotakis ise, Fransa’dan satın aldıkları ilk Rafale jetinin halihazırda Ege Denizi üstünde uçtuğunu söyledi.

2020 yazında Türkiye ve Yunanistan’ı karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz krizinde Atina’nın yanında saf tutan Paris yönetimi, gözdağı için Charles de Gaulle uçak gemisini bölgeye gönderdi ve Yunanistan’la birçok tatbikat gerçekleştirdi.

Yunanistan’a altısı yeni 18 Rafale savaş uçağı satan Fransa, ayrıca aralarında Belharra sınıfı savaş gemilerinin de bulunduğu bir dizi geminin satışı için Yunanistan’dan 3 milyar euro alacak.

63205ba786b2471ddc756e85 Life Haber Ajansı

‘TÜRKİYE’YE ÇİFTE KARŞILIK’

Yunan medyasından Ta Nea ‘Macron Yunanistan’ın tarafında’ başlıklı haberinde, Fransız liderin Ankara ve Erdoğan’a açık mesaj gönderdiğini savundu.

‘Miçotakis-Macron açıklaması: Fransa Türk tehditlerine karşı Yunanistan’ın yanında’ diyen CNN Yunanistan, ‘Ankara’ya çifte karşılık ve Paris aracılığıyla mesajlar’ başlığıyla bir haber daha yayınladı.

Kathimerini, iki ayrı haberle görüşmeyi sayfasına taşıdı. ‘Macron ve Miçotakis ikili ilişkilerin harika olduğunu doğruladı’ başlığını atan gazete, bir diğer haberini ise ‘Miçotakis’in Erdoğan’a mesajı-Macron’dan Atina’ya destek’ başlığıyla sundu.

Proto Thema internet sitesinin başlığı, ‘Miçotakis ve Macron’dan Türkiye’nin meydan okumalarına karşı ortak cephe’ oldu.

63205bb886b2471ddc756e87 Life Haber Ajansı

ABD BÜYÜKELÇİSİ YUNAN DIŞİŞLERİ’NDE

Paris’teki randevunun yanı sıra Yunanistan’ın başkenti Atina’da da bir başka görüşme vardı. ABD’nin Yunan taraftarlığıyla bilinen Atina Büyükelçisi George Tsounis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi. Resmi açıklamada, görüşmede Amerikan-Yunan işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra Doğu Akdeniz’e odaklanıldığı kaydedildi.

6320786386b2446950241674 Life Haber Ajansı

MEİS’TEN TÜRKİYE MESAJI

Kaş’ın karşısında yer alan Meis Adası’nı ziyaret eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, isim vermeden Türkiye’yi hedef alan açıklamalar yaptı.

Adanın işgalden kurtuluşunun 79’uncu yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklere katılan Sakellaropoulou, “Gerekirse, Yunanistan milli bütünlüğünü savunacak” dedi.

Yunan lider, “Yunanistan uluslararası hukuka saygılı, komşularıyla yapıcı ilişkiler arıyor. Ancak eğer gerekirse, milli bütünlüğü ve egemenlik hakkını etkili şekilde savunacak” ifadesini kullandı.

Antalya’nın Kaş ilçesine yalnızca üç kilometre mesafedeki Meis Adası, Yunanistan ana karasına yaklaşık 500 kilometre uzaklıkta.

Ege Denizi’nde sakin geçen yaz mevsimi, Ağustos ayı sonlarında yerini fırtınaya bıraktı. Türk ve Yunan savaş uçakları, Ege Denizi üstündeki NATO görevinde Ağustos ayının son günlerinde karşı karşıya geldi. Kuzey Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, ittifak görevi için 23 Ağustos Salı günü savaş uçaklarını havalandırdı.

Akdeniz üstünde uçacak ABD’ye ait ünlü bombardıman uçağı B-52’ye eşlik etmeye hazırlanan Türk jetlerine, Yunanistan tarafından radar kilidi atıldı. Ege Denizi’ndeki eşine az rastlanır olay Türkiye tarafından NATO’ya aktarıldı. ABD’liler de, B-52 yanında uçan Türk F-16’larının fotoğrafını yayınladı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.