Dolar 32,3797
Euro 34,7540
Altın 2.429,89
BİST 9.943,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

Zelenskiy’den NATO’ya Saldırı

Zelenskiy’den NATO’ya Saldırı
11 Temmuz 2023 23:26
2.979

Ukrayna Devlet Başkanı, ABD önderliğindeki bloğu, Kiev’e derhal üyelik teklif etme konusundaki isteksizliği nedeniyle kınadı…

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO’yu Kiev’e acil üyelik teklif etme konusundaki isteksizliği nedeniyle ABD önderliğindeki bloğa sert tepki gösterirken yeterince “saygı” göstermemekle suçladı.

Zelenskiy, Salı günü NATO’nun Litvanya’nın Vilnius kentindeki zirvesinin başlamasıyla birlikte Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev’e bloğa katılması için herhangi bir davet verilmeyeceğini belirten “sinyallere” atıfta bulundu.

Zelenskiy, sosyal medyada yaptığı açıklamada: “Müttefiklerimize değer veriyoruz. Ortak güvenliğimize değer veriyoruz. Ve her zaman açık bir sohbeti takdir ediyoruz. Ukrayna, Vilnius’taki NATO zirvesinde temsil edilecek. Çünkü bu saygıyla ilgili. Ancak Ukrayna da saygıyı hak ediyor.” dedi.

“Ne davet ne de Ukrayna’nın üyeliği için bir zaman dilimi belirlenmediğinde benzeri görülmemiş ve saçmadır. Aynı zamanda, Ukrayna’yı davet etmek için bile ‘koşullar’ hakkında belirsiz ifadeler ekleniyor.”

Haberlere göre, NATO tarafından hazırlanan bir taslak bildirinin en son versiyonu, “müttefikler kabul ettiğinde ve koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna’ya bir daveti uzatabilecek konumda olacağını” belirtiyor. Böyle bir tutum, bloğu Rusya’nın ellerine oynamakla suçlayan Kiev için kabul edilemez görünüyor.

“Ukrayna’yı ne NATO’ya davet etmeye ne de İttifak üyesi yapmaya hazır değiliz. Bu, Ukrayna’nın Rusya ile müzakerelerde NATO üyeliğini pazarlık etmek için bir fırsat penceresinin bırakıldığı anlamına geliyor.” diye yazdı.

Ukrayna liderinin çıkışının, Vilnius’taki zirvede Batılı diplomatlarla iyi gitmediği bildiriliyor. Orta Avrupa’dan üst düzey bir diplomat Politico’ya verdiği demeçte, “Birçok yönü ve özellikle bazı müttefiklerin tutumunu eleştiriyorum, ancak bunun düşünceli ve adil bir yaklaşım olmadığını düşünüyorum” dedi ve Zelenskiy’nin “çok ileri gittiğini” iddia etti.

Başka bir diplomat, NATO’nun Ukrayna’yı bir noktada saflarına kabul etmeye hazır olduğuna dair yeterince sinyal gönderdiğini söyledi. “Bildirimizdeki ifadeler ne olursa olsun, tüm müttefikler Ukrayna’nın gelecekteki haklı yerinin NATO’da olduğu ve buna sadece bizim ve onların karar verebileceği konusunda hemfikir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.