Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 26°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Mısır, ‘Bölgesel Savaş’ Uyarısı Yaptı

Mısır, ‘Bölgesel Savaş’ Uyarısı Yaptı
24 Eylül 2024 12:09

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, İsrail’in “provokatif” eylemlerinin bölgedeki gerilimi artırdığını belirterek, İsrail ile Lübnanlı silahlı grup Hizbullah arasındaki tırmanışın tam kapsamlı bir bölgesel savaşa dönüşebileceği konusunda uyardı.

Mısır, Katar ve ABD’nin, Hamas ile İsrail arasında bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması üzerinde kararlılıkla çalıştıklarını ifade eden Abdelatty, “Anlaşmanın tüm unsurları hazır. Sorun, İsrail tarafındaki siyasi irade eksikliğidir” dedi.

Geçtiğimiz hafta Lübnan genelinde patlayan binlerce elektronik cihazın İsrail tarafından düzenlenen gizli bir saldırı olduğuna inanılıyor. Bu olayın ardından Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar, Gazze’deki savaşın başlamasından bu yana daha ağır hava saldırılarına dönüştü. Abdelatty, bu durumun Gazze’deki ateşkes müzakerelerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Abdelatty ayrıca, “İsrail’in tek taraflı ve provokatif politikalarını durdurmak ve gerilimi azaltmak için uluslararası müttefiklerimizle görüşüyoruz” dedi. Geniş çaplı bir bölgesel çatışmanın hiçbir tarafın çıkarına hizmet etmeyeceğini vurguladı.

İsrail, geçen hafta düzenlediği bir hava saldırısında Hizbullah’a bağlı iki üst düzey komutan ve onlarca askeri öldürdüğünü iddia etti. Hizbullah ise iki üst düzey komutanının öldüğünü doğruladı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Cuma günü Hizbullah’a yönelik saldırının, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği büyük çaplı bir saldırıya benzer bir saldırıyı önlemek amacıyla yapıldığını belirtti. Halevi, “Bu saldırı, aynı zamanda tüm Orta Doğu’ya ve ötesine bir mesajdır” diyerek, İsrail’in kendisine tehdit oluşturan herkese ulaşabileceğini ifade etti.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda yaklaşık 1.200 kişi hayatını kaybetmiş ve 251 kişi rehin alınmıştı. Hamas, Kasım ayında 100’den fazla rehineyi serbest bıraktı ancak geriye kalanların kaçının hayatta olduğu belirsizliğini koruyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in başlattığı askeri operasyon sonucu bugüne kadar 41.000’den fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.