Dolar 32,3796
Euro 34,7119
Altın 2.400,68
BİST 10.039,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Afganistan’da Gizemli Bir Hastalık

Afganistan’da Gizemli Bir Hastalık
20 Aralık 2022 22:48
139

Yerel basında aktarıldığına göre Taliban yetkilileri düzinelerce kişiye şüpheli patojen bulaştığını söylüyor

Taliban yetkilileri, bilinmeyen bir patojenin Afganistan’ın Zabul eyaletinde 80’den fazla kişiye bulaştığını ve iki çocuğu öldürdüğünü söyledi. Hastalık şiddetli ateş ve ağızdan ve burundan kanamaya neden olur.

Afganistan merkezli Hasht-e Subh Daily gazetesinin Salı günü bildirdiğine göre, Taliban halk sağlığı şefi Abdul Hakim Hakimi, eyaletin Shahjoy ilçesindeki kliniklerde son haftalarda şüpheli hastalığa yakalanan insan sayısında keskin bir artış görüldüğünü söyledi.

Gazete, TOLONews’in her ikisinin de çocuk olduğunu belirterek, geçen hafta iki hastanın, yakalandıkları şüpheli hastalıktan öldüğünü ekledi.

Afganistan, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden biridir ve 2021’de ABD’nin çekilmesinin ardından Taliban iktidarı ele geçirene kadar, halk sağlık sistemi neredeyse tamamen yabancı bağışçılar tarafından finanse ediliyordu. Dünya Sağlık Örgütü artık Afganistan’ın sağlık sistemini çökmenin eşiğinde olarak görüyor. Beş eyalet kliniğinden birinden daha azının hala açık olduğunu ve çocuk felci gibi hastalıkların endemik olduğunu bildiriyor.

Zabul Eyaleti daha önce bu yaz bilinmeyen bir hastalığa yakalanmıştı ve Mayıs ayında Shahjoy’da en az 200 kişi kolera benzeri semptomlarla aşağı inmişti. Doktorlar salgını kötü hijyenden sorumlu tuttu. Kasım ayı sonlarında Zabul’da boğmaca veya boğmaca salgını 300 kişiyi enfekte etti ve iki çocuğun hayatına mal oldu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.